nlc.hu
Aktuális

Egyre kevesebb a fogorvos a kistelepüléseken

Lassan elfogynak a fogorvosok a hazai kistelepüléseken

A nagyobb városokban nincs ok aggodalomra, a kistelepülések viszont egyre többször maradnak saját fogorvos nélkül.
Fogorvos beteget vizsgál

Ahol ez a helyzet állt elő, csak kéthetente egyszer rendel fogorvos, derül ki az ATV Híradójának összeállításából. Itt hangzott el az is, hogy hiába jár 20 milló forintos vissza nem térítendő támogatás és ingyenesen felszerelt rendelő a fogdoktoroknak, még ez sem motiválja őket, hogy vidékre költözzenek.

Somogy vármegyében van olyan ellátási terület, ahol egyetlen fogorvoshoz tartozik 20 település négy praxisa, ezért van, akinek 8 kilométert kell utaznia, ha fogorvoshoz akar menni. Rendelés csak hetente egyszer van, többre ugyanis nincs kapacitása a szakembernek.

„Nagyon régóta foglalkozunk a fogorvoskérdéssel, és azt gondolom, hogy talán országosan sincs nagy fogorvoshiány, viszont a területi elosztása a fogorvosoknak katasztrofális. A nagyvárosok és környékét látjuk, halljuk, ott vannak fogorvosok, de vidékre nagyon nehezen jönnek” – mondta az ATV Híradó stábjának Reisz Tamás, a Somogy vármegyei Potony polgármestere. 

Wigand Csilla fogorvos már nem ennyire derülátó: ő úgy véli, hogy míg a kormány egyik kezével ad, addig a másikkal elvesz. Egy rendelet szerint áprilistól megvonják a fogorvosok alapfinanszírozását, a bázisdíjat, amiből eddig fenn tudták tartani a rendelőt. Ebből fizették a könyvelőt, az asszisztenciát, a rezsit és a megnövekedett árú tömőanyagot is.

„Ha ezt is kihúzzák a lábunk alól, akkor nem tudjuk, miből lehet egyáltalán ellátni a lakosságot” – tette hozzá a fogorvos, aki nem csodálja, hogy kevés az állami szektorban dolgozó fogorvos a vidéki városokban. A frissen végzett fogorvosok szívesebben nyitnak magánpraxist, vagy a nagyobb fizetés reményében külföldön építik a karrierjüket.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top