nlc.hu
Aktuális

Kolerajárvány kitörésétől tart a víruskutató

Kolerajárvány veszélyére figyelmeztet Rusvai Miklós a földrengés sújtotta területeken

A török-szír földrengés helyszínén óriási kockázatot jelent a tiszta ivóvíz hiánya, ami elősegítheti a térségben amúgy is jelen lévő kolera terjedését.
Rusvai Miklós

Rusvai Miklós víruskutató szerint a mentési munkálatok után újabb fontos feladat vár a katasztrófa helyszínén segédkezőkre. Most tízezrek élnek a szabad ég alatt, vagy jobb esetben sátrakban, sok helyen nincs áram, víz és fűtés sem, miközben hamarosan a romok alatt rekedt holttestek is bomlásnak indulnak, adta hírül az infostart.hu.

Ebben a helyzetben a hozzáértő szerint a kolera jelenti a legfőbb közegészségügyi veszélyt. A szíriai menekülttáborokban már ősszel kitört a kolerajárvány, mert ott koncentrálódik a szíriai menekültek túlnyomó többsége. „Ráadásul ez politikailag kényes régió, hiszen a kurd régiókhoz tartozik Törökországnak ez a területe, ezért az infrastruktúra sem túl jó, és nagyon sokszor a török hatóságokat még az a vád is éri, hogy nem biztosítanak megfelelő minőségű és mennyiségű, tiszta ivóvizet” – mondta a víruskutató.

Ahol volt is vezetékes ivóvíz, most ott is eltörtek a vezetékek, aminek következtében keveredik a szennyvíz az ivóvízzel, márpedig a kolera elsődleges terjedési forrása a szennyezett ivóvíz.

Nagy valószínűséggel számolni kell azzal, hogy a kolerajárvány is felüti majd a fejét.

– jelentette ki Rusvai Miklós.

Szerinte a járvány kialakulását nagyon nehezen lehetne megelőzni, mert ehhez tiszta ivóvízre és megfelelő higiénés viszonyokra lenne szükség, de vízforralásra jelenleg nincs mód áram híján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top