nlc.hu
Aktuális

Halottakból kivett szívritmus-szabályozó beültetése Romániában

Több száz betegbe ültethetett be halottakból kivett szívritmus-szabályozót a román orvos

Páciensenkét akár két-háromezer eurót is kaphatott a román kardiológus, aki holttestekből kivett pacemakereket ültetett be a betegeinek.

Pár napja mi is beszámoltunk arról, hogy halottakból kiszedett szívritmus-szabályozókat ültettek be betegeknek Romániában, a rendőrség pedig több orvosnál tartott házkutatást. A Transtelex helyi lapok nyomán azt írja, hogy az ügyben előzetes letartóztatásba helyezték Dan Tesloianu kardiológust, akiről kiderült, hogy az évek során rengeteg pénzt szerezhetett, mire lekapcsolták.

Az egyik áldozat, egy 57 éves nő azt mondta, hogy 2021-ben a kardiológus és csapata szívgyógyászati eszközt ültettek be, ami miatt majdnem életét vesztette. A beavatkozás során komplikációk merültek fel, ami miatt élet és halál között lebegett. A készüléke azonban a műtét után nem működött.

Egy másik áldozat arról számolt be, hogy az orvos 2013-ban operálta meg, és arra gyanakszik, hogy ő is kaphatott a holtestekből újrahasznosított eszközből, miután

hét beavatkozásra volt szüksége ahhoz, hogy olyan szívritmus-szabályozóhoz jusson, amit szervezete elfogad és nem lök ki magából.

 

Elmondta, hogy a doktor semmilyen igazolást nem adott a szívritmus-szabályozójáról, miközben ezeket az eszközöket szigorú nyilvántartás szerint használják fel – ez lett végül gyanús az egészségbiztosítónak. Állítólag az orvos két-három ezer eurót is elkérhetett a holtestekből újrahasznosított orvosi eszközökért.

Pacemaker (szívritmus-szabályozó) a röntgenfelvételen

Több száz betegbe ültethetett be halottakból kivett szívritmus-szabályozót a román orvos. A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)

Az ügyészek szerint 2017-től 2022 augusztusáig az orvos 238, holttestekből kiműtött vagy ismeretlen eredetű szívritmus-szabályozót ültetett be pácienseinek, nem törődve azzal, hogy ez jelentős egészségügyi kockázatot jelent, akár végzetes kimenetelű is lehet a betegek számára. Az eljárást tiltja a törvény, és az orvostechnikai eszközök gyártói is feltüntetik a csomagoláson az újrafelhasználás tilalmát.

Az eddigi bizonyítékok szerint az orvos egy egész hálózatot működtetett, az ügyben további öt orvos ellen vesztegetés elfogadása, négy páciens ellen pedig megvesztegetés miatt vizsgálódnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top