nlc.hu
Aktuális

Kicsoda a fejszés stoppos és mi van vele most?

Hős vagy áldozat? Baltával támadt a sofőrre a hajléktalan férfi, hogy megvédjen egy nőt

A Netflix új true crime dokumentumfilmje Kai Lawrence, a fejszés stoppos szörnyű történetét meséli el.

Tíz évvel ezelőtt Kai Lawrence – eredeti nevén Caleb Lawrence McGillvary –, egy kanadai hajléktalan stoppos éppen a kaliforniai Fresnón keresztül utazott, mikor egy Jett Simmons McBride nevű férfi felvette őt. A stoppolás persze elég rizikós műfaj, erről a sofőrről is hamar kiderült, hogy nem a jótét lelkek közé tartozik – bármennyire is hirdette, hogy ő maga volt Jézus második eljövetele. Ezt előadta alkalmi utastársának is, aki bár furcsállta a sofőr viselkedését, nem szállt ki a kocsiból. Csakhogy aztán a közös utazásuk alatt, McBride fényes nappal szándékosan elütött egy gyalogost. Az áldozatnak azonnal a segítségére sietett egy nő, ám a sofőr őt is megtámadta. Kai itt döntött úgy, hogy lépnie kell.

Elővett egy fejszét a táskájából, lesújtott McBride fejére, ezzel megmentve az áldozat életét.

Kai-t a rendőrség ezután kihallgatta, majd szabadon is engedték. A férfi felkereste egy helyi riporter is, aki interjút készített vele. A stoppos úgy adta elő a történetet, hogy azzal rögtön netes szenzáció lett belőle. „Mögé mentem a fejszémmel és »puff, puff, puff«, bevertem a fejét” – magyarázta. A videót feltöltötték a Youtube-ra, futótűzként kezdett terjedni – egészen mostanáig több mint 8 millióan látták –, Kai-ból pedig mém lett, akivel talán még te is összefutottál a neten. Ha máshol nem, akkor Jimmy Kimmel talk show-jának egyik videójában, Kait ugyanis még oda is meghívták 2013 februárjában! Csakhogy a laza, jószívű és segítőkész stoppos története sötét fordulatot vett. Erről szól a Netflix január 10-én debütált dokumentumfilmje, A fejszés stoppos.

Hol van most a fejszés stoppos?

Kai azonban nem sokáig élvezhette a hirtelen jött hírnevét. Nem sokkal később, 2013 májusában letartóztatták egy bizonyos Joseph Galfy meggyilkolásáért. Galfy egy New Jersey-i ügyvéd volt, aki befogadta őt egy éjszakára. Kai szerint az ügyvéd bedrogozta és megerőszakolta – a rendőrség viszont azt állította, hogy Kai a szexbe beleegyezett, a gyilkosság pedig nem önvédelem, hanem előre megtervezett volt.

A fejszés stoppos

Fotó: Netflix

Hiába hivatkoznak olyan néven Kai-ra, ami akár egy horrorfilm kegyetlen gyilkosát is takarhatná, a róla készült viral videó hatására rengetegen hősnek tekintették. Emellett – ahogy a fejszés stoppos elmondta – a felvétel miatt számos férfi és nő felajánlkozott neki, aki mint mondta, nem szorult rá, hogy olyan, nem túl vonzó emberekkel feküdjön le, mint amilyen állítólag Galfy volt. A mémmé vált Kai rajongói segítettek a srácnak elég pénzt gyűjteni ahhoz, hogy fedezzék a jogi költségeit, bár Kai végül saját magát képviselte a bíróságon. Talán jobban járt volna, ha felfogad egy ügyvédet, mivel bűnösnek találták és 57 év börtönbüntetésre ítélték.

A fejszés stoppos azt állítja, hogy kegyetlenül kizsákmányolták őt a történetéért, a dokumentumfilmből azonban ő maga egyetlen fillért sem látott. (Ezzel szemben Anna Delvey többek között a netflixes Az örökösnő álarca mögött című sorozatért kapott fizuból éldegél olyan vígan.)

Szóval a Netflix filmet csinál az életemről, mielőtt letartóztattak. De nem hajlandóak fizetni érte… ha valaki OJ Simpson focis karrierjéről készítene filmet, biztos, hogy bankot robbantana vele. Azok a férfiak, akik nőket ölnek és erőszakolnak, egy vagyont keresnek a letartóztatás előtti hírnevükből – engem meg, aki megmentettem egy nőt és állítólag megöltem egy erőszaktevőt, csúnyán kizsákmányolnak.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top