nlc.hu
Aktuális

2009-ben mentették fel a Hodász Andrást zaklató papot

Latin nyelven, egy belső körlevélben közölték a Hodász Andrást zaklató pap felmentését

Csak néhány kevés kiváltságos férhetett hozzá az információkhoz.
Hodász András atya

Hodász András atya a Szemlélek keresztény portálon írta le, hogy kamaszkorában többször is molesztálta egy pap. „Magam is érintett vagyok: kamaszkoromban több alkalommal szexuális visszaélést követtek el ellenem is” – osztotta meg akkor az olvasókkal az atya.

A 444 egyházi forrásokból több információt is kapott arról a papról, aki Hodász András állítása szerint kamaszkorában hónapokig zaklatta. Mint kiderült, „2007 vagy 2008 óta nincsen egyházi kötelékben, abszolút patentül gyorsan lezajlott egy eljárás, kitették, rendőrségi nyomozás is volt (…) A rendőrség kezdett el nyomozni, mert ott kicsit kaletás is volt a vonal. Az internet hőskorában járunk, és ott, azt hiszem, a rendőrség jelezte az egyháznak, hogy erről a számítógépről gyanús tevékenység[et folytatnak], és akkor a kettő [eljárás?] együtt indult. Hónapokig tartott [a szexuális zaklatás], és annak a hatására lett vége, hogy hajnalban rárúgták az ajtót a rendőrök, és elvitték.”

A 444 újságírója, Urfi Péter a BRFK-nak és az ügyészségnek is küldött kérdéseket az üggyel kapcsolatban, de a személyiségi jogok tiszteletben tartására hivatkozva nem írták meg neki, hogy mivel vádolták meg és milyen ítélet született (ha született) az ügyben. A rendelkezésére álló adatokból annyi valószínűsíthető, hogy 2005-ben emeltek vádat ellene, 2009-ben pedig már hivatalosan sem volt a római katolikus egyház papja.

Az erről szóló 2009-es közleményben latinul tudatják a belső körlevél olvasóival, hogy Benedek pápa felmentette a papi szolgálat terhei és a szent cölibátus alól, és laikusi állapotba helyezte. Utóbbi, a papi rendből való kizárás, vagyis laicizálás a legsúlyosabb egyházi büntetés egy pappal szemben, az azonban nem derült ki, hogy az intézkedés büntetés volt-e vagy saját kérésre történt. 

Az esztergomi érsekség belső szabályai lehetővé tennék, hogy ennél szélesebb körű tájékoztatást adjanak, de ez nem történt meg.

Urfi Péter Hodász írásának február 18-ai megjelenése óta több körben küldött kérdéseket Erdő Péter hivatalának és sajtósának, de nem válaszoltak semmit.

Fotó: fotocentral.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top