nlc.hu
Aktuális

Nem lesz akkumulátorgyár Budapesten egyeztetés nélkül

Nem lesz akkumulátorgyár Budapesten a fővárosiak beleegyezése nélkül

Döntött a Fővárosi Közgyűlés: lakossági egyetértés nélkül nem épülhet Budapesten akkumulátorgyár.

Elvi állásfoglalásban utasította el a Fővárosi Közgyűlés szerdán, hogy a lakosság egyetértése nélkül Budapesten a jövőben akkumulátorgyár épülhessen. A testület úgy döntött: „nem ért egyet azzal, hogy Budapest közigazgatási területén az érintett lakosságnak – társadalmi részvételiségi folyamat lefolytatását követően kifejezett – egyetértése nélkül akkumulátort vagy annak alkatrészét gyártó vagy összeszerelő üzem vagy telep létesüljön”.

Az előterjesztést 17 igennel fogadta el a közgyűlés, a Fidesz-KDNP képviselői és a függetlenek nem szavaztak.

A közgyűlés kimondta, szükségesnek tartja, hogy ilyen üzem csak a természeti erőforrások legnagyobb – a klímaváltozás közép- és hosszútávú hatásait is figyelembe vevő – kíméletével, az elővigyázatosság elvét követve létesülhessen. Továbbá szükségesnek tartják a létesítéssel összefüggő eljárásokban a teljes transzparencia biztosítását, „a nemzetgazdasági szempontból való kiemelés mellőzését”.

Amennyiben ezek a feltételek nem valósulnak meg, a közgyűlés nem adja majd hozzájárulását az ilyen üzemek újonnan történő létesítéséhez.

A Fõvárosi Közgyûlés ülése a Városházán 2023. február 22-én

A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2023. február 22-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon azt írta: a hazai akkumulátorgyár-építések során „a beruházások teljesen átláthatatlanok, a környezetvédelmi szabályokat folyamatosan átírja a kormány úgy, hogy a gyáraknak kedvezzen, a társadalom bevonása csak látszólagos, a hatósági ellenőrzések nevetségesek.”

Az utóbbi hetekben nagy felháborodást keltett a debreceni akkumulátorgyár létrehozása, amely mellett az önkormányzat szórólapokkal kampányolt. 

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top