nlc.hu
Aktuális

Magyar Orvosi Kamara pert indít a Belügyminisztérium ellen

Betelt a pohár a Magyar Orvosi Kamaránál, a kormány vádjai miatt pert indítanak

A Magyar Orvosi Kamara továbbra is szeretne harcolni azért, hogy a betegek időben ellátáshoz jussanak.

A Magyar Orvosi Kamara a Belügyminisztérium közleménye miatt hitelrontásért pert kezdeményez, mert az valótlan állításokat tartalmazott – mondta Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke hétfőn a szervezet rendkívüli sajtótájékoztatóján. 

A Kamara azután hirdette meg a sajtótájékoztatót, hogy a Belügyminisztérium hétfőn benyújtott egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amellyel lényegében elvennék a MOK eddigi jogait – fogalmaz a Telex.

A törvényjavaslat szerint akkor is végezhetnének egészségügyi tevékenységet az orvosok, fogorvosok és a felsőfokú egészségügyi szakképesítést szerzett egészségügyi dolgozók, ha nem tagjai a szakképesítésük szerint illetékes szakmai kamarának. A javaslat amellett, hogy megszünteti a kötelező kamarai tagságot és áthelyezi a folyamatban lévő etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz, azt is tartalmazza, hogy aki 30 napon belül nem nyilatkozik a tagsága fenntartásáról, az a 30 nap leteltével automatikusan elveszíti kamarai tagságát.

Nem hagyják, hogy vádolják őket

A Kamara és a kormány mostani konfliktusa onnan indul, hogy az új ügyeleti rendszert elvileg az Országos Mentőszolgálattal szerződött háziorvosokkal akarta megoldani a kormányzat, de a Magyar Orvosi Kamara február elején tartott küldöttgyűlésén úgy döntöttek: addig bojkottálják ezt, amíg a kormány nem teljesíti a kamara feltételeit.  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter élesen bírálta az Orvosi Kamarát a szombati kormányinfón, amikor azt mondta:

a Magyar Orvosi Kamara nyíltan visszaél a hatalmával, ha orvosokat fenyeget.

A Kamara a vádat természetesen cáfolta, hiszen mindenki önténtesen vesz részt a működőképes alapellátásért létrejövő nyomásgyakorlásban, és a MOK egyetlen háziorvos ellen sem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést, ahogy azt Gulyás állította. Ennek ellenére a hamis vád már elterjedt a médiában, vélhetően egy kormányzati alkalmazott hazudhatott az MTI-nek, ezt az információt pedig a közmédia továbbadta és tényként állította be. 

Orvos karba tett kézzel fehér köpenyben

Betelt a pohár a MOK-nál (Fotó: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top