nlc.hu
Aktuális

Megbánta a BKK, hogy a hajléktalanok ellen hangolta utasait a Facebookon

Bocsánatot kért a BKK a hajléktalanok ellen hangoló kommentje miatt

A BKK pénteken tanácsolta azt egy utasának a közösségi oldalán, hogy vészjelzőn jelezze a sofőrnek, ha hajléktalant lát valamelyik járaton.
Bocsánatkérő BKK Facebook-poszt

Ahogy az RTL Híradó közölte, emiatt a komment miatt most bocsánatot kért a közlekedési vállalat, amely korábban is tett hajléktalanokat bíráló kijelentést„Elnézést kérünk azoktól, akiket ez a hozzászólás bármilyen formában megbántott” – írták bűnbánó bejegyzésükben.

Az RTL Híradó stábja megkérdezett az üggyel kapcsolatban egy jogvédőt, aki szerint egyre gyakoribb, hogy a hajléktalanokat hátrányos megkülönböztetés éri. Nem etikus ezt a sztereotípiát erősíteni, hogy nem a megfelelő viselkedésű emberek, hanem konkrétan a hajléktalanok elleni vészcsengőzésre hívják fel az utasokat – mondta az RTL újságíróinak Szatmári Andrea, az Utcajogász Egyesület önkéntese.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint bármikor felszállhatnak rendbontó utasok a járművekre, a vészjelző használata is az ilyen esetekre lett kitalálva, nem pedig annak jelzésére, hogy hajléktalan utazik a buszon vagy a villamoson. Mint mondják, a vészfék használata sok esetben kockázatos is lehet: Ha egy járművet vészfékkel megállítok, nem biztos, hogy meg tudja magát tartani egy idősebb utas, esetleg kapaszkodás közben beveri a fejét, megsérül, elesik, ilyenkor ki a felelősség? – tette fel a kérdést a szakszervezet egyik munkatársa, aki szerint például egy utastárs rosszulléte valóban indokolja a vészjelző használatát. 

Fotó: RTL Híradó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top