nlc.hu
Aktuális

Nem indít az ország magyar születésű versenyzőt a junior műkorcsolya és jégtánc világbajnokságon

Nem indít az ország magyar születésű versenyzőt a junior műkorcsolya és jégtánc világbajnokságon

Sebestyén Júlia kivételével Oroszországból és Franciaországból utaztatnak a magyar színekben korcsolyázó sportolók mellé külföldi edzőket a versenyre.

Míg a februári felnőtt műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon egyetlen Magyarországon született sportolót indított a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ), a február 27-én kezdődött junior világbajnokságon egyetlen hazánkban született sportoló sincs a válogatottban.

Magyarországot a verseny honlapja szerint jégtáncban a Maya Benkiewicz és Mark Shapiro kettőse képviseli majd, előbbi Franciaországban, utóbbi Moszkvában született és orosz állampolgár, a férfiaknál a szibériai Tiumenben született, szintén orosz állampolgár Aleksandr Vlasenko lép majd jégre magyar színekben, a nőknél a moszkvai születésű, de egy éve már magyar állampolgár Polina Dzsumanyijazova, írja a 24.hu. Hozzátették, közülük senki nem beszél magyarul, és Vlasenko kivételével mindannyian külföldön edzenek egész évben, csak egyes versenyeken képviselik hazánkat. Ami az edzőket illeti, ott sem sokkal jobb az arány, Sebestyén Júlia kivételével ők sem magyarok. 

A 24.hu szerint magyar sportolókat is lehetett volna indítani, február elején az utolsó, ljubljanai válogató versenyen Ekker Léna például legyőzte Polina Dzsumanyijazovát, ám a Kósa Lajos fideszes politikus által 2011 óta vezetett sportág elnöksége mégsem a magyar, hanem a Moszkvában született lányt favorizálta, az ő nevezését hagyta jóvá.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke és Becsky András, a Főnix Csarnokot működtető Debreceni Sportcentrum igazgatója

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke és Becsky András, a Főnix Csarnokot működtető Debreceni Sportcentrum igazgatója 2021. október 6-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 A szülők több levelet is írtak a MOKSZ-vezetésének, amelyben Sebestyén Júliát és az örmény-orosz szakmai vezetőket, a szakági sportigazgató, Gurgen Vardanjant, és feleségét, a szövetségi kapitányt, Jeranjak Ipakjant is bepanaszolták. Február 16-án a MOKSZ elnöksége rendkívüli elnökségi ülés keretében foglalkozott a kialakult helyzettel, a szülők levelének valóságtartalmával, illetve lehet, hogy döntöttek az örmény edzőpáros jövőjéről is. A hivatalos dokumentumtárban viszont a mai napig nincs az ülésnek, vagy az ott hozott határozatoknak nyoma, a 24.hu pedig eddig nem kapott választ a megkeresésükre. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top