nlc.hu
Aktuális

Az íreknél népszavazás lesz a nők egyenjogúságáért

Kivennék az ír alkotmányból, hogy a nők csak főzhetnek, takarítanak és szülhetnek

Míg nálunk a kormány gyűlöletet szít népszavazásokkal, addig Írország arról szavaztat az állampolgáraival, hogy kikerülhessenek az alkotmányból a nők szerepeire vonatkozó ultrakonzervatív cikkelyek.

Nálunk gyűlöletet szítanak, máshol egyenlőségre törekszenek

2022-ben hogy a magyar kormány az országgyűlési választásokkal azonos napra tűzte ki a gyermekeknek a szexuális irányultság és nemi identitás kérdéseivel kapcsolatos információkhoz való hozzáféréséről szóló népszavazást. A „gyermekvédelminek” nevezett, de igazából homofób népszavazás végül érvénytelen lett.

Másfajta népszavazásra készül Írország, ahol hosszú folyamat eredménye lett az, hogy a kifejezetten konzervatív társadalomból egy olyan ország lett, ahol egyre inkább érvényesülnek a nők és más kisebbségben élők jogai. 

Néhány fontos fordulópont:

  • 2015-ben népszavazáson döntöttek a melegházasság engedélyezéséről.
  • 2018-ban az abortusz legalizációjáról. Az abortuszt érintő népszavazás előtt egyébként hatalmas tüntetések zajlottak az országban, miután az ír nők is megelégelték reprodukciós jogaik diszkriminatív és életveszélyes korlátozását.

Leo Varadkar miniszterelnök szerda reggel elmondta, hogy nagyot lendíthet az esélyegyenlőségen, ha a 86 éves ír alkotmány azon idejétmúlt elemeit, amelyek nem felelnek meg az egyenjogúság elveinek, kivennék. Mint például a 40-es és 41-es cikk idevonatkozó részeit, például azt, ami kimondja, hogy a nő otthon, háziasszonyként olyan támogatást nyújt az államnak, mely nélkül a közjó nem létezhet. Az állam elismeri, hogy az anyákat semmilyen gazdasági szükségszerűség sem kötelezheti arra, hogy otthoni kötelességeik elhanyagolása mellett munkába álljanak.

népszavazás

Fotó: Getty Images

Varadkar bejelentette, hogy a kormány idén novemberben népszavazást tervez az alkotmányuk módosítása érdekében, hogy a nemek közötti egyenlőséget rögzítsék, és a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó polgári közgyűlés ajánlásaival összhangban eltöröljék a »háztartásbeli nőkre« vonatkozó elavult utalást”.

A kormányfő kiemelte, hogy a nők és a lányok túl sokáig, aránytalanul nagy részt vállaltak a gondozási feladatokból, hátrányos megkülönböztetésben részesültek otthon és a munkahelyen, tárgyiasították őket, vagy félelemben éltek a családon belüli vagy nemi alapú erőszak miatt. 

Befejezetlen köztársaság vagyunk, amíg nincs teljes egyenlőség a férfiak és nők között.

– mondta Varadkar.

A kormány népszavazási szándéka a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó polgári közgyűlés két évvel ezelőtti ajánlásait követi. Azt is javasolták, hogy az 1937 óta érvényben lévő alkotmányban kifejezetten utaljanak a nemek közötti egyenlőségre és a megkülönböztetésmentes elvekre. Mindemellett a család új, jogi meghatározása is belekerülne, amely megfelelne a sokszínű családok valóságának. Az igazgató szerint ki kell használni a lehetőséget, hogy az ír alkotmányt a 21. századhoz igazítsák a nők, a családok és az ír társadalom érdekében.

Decemberben lehet a népszavazás

A népszavazás kiírását üdvözölte az Országos Nőtanács, amely szerint az jelentős változásokat hozna, ha elfogadnák. Orla O’Connor igazgató elmondta: „Ez egy időszerű és jelentős bejelentés a nők, a családok és a nemek közötti egyenlőség szempontjából. Egy olyan egységesítő javaslat, (ha elfogadják) amely a nők elavult, korlátozott szerepét a gondozás értékének elismerésével váltanák fel, mind otthon, mind a tágabb közösségben”

A nemek közötti egyenlőségről szóló tervezett népszavazás és az időkeret bejelentésekor a kormány közölte, hogy még ebben a hónapban létrehoz egy tárcaközi csoportot, hogy megállapodjanak a javaslatokról.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top