nlc.hu
Aktuális

Kivágott erdőben építettek lombkorona sétányt

Tarra vágott erdőben építettek uniós pénzből lombkoronasétányt

Nyírmártonfalván 60 millió forintnyi uniós pénzből építettek lombkoronasétányt. A probléma? Kivágták az erdőt körülötte, vagyis a sétány ott áll, de már sehol sincsenek lombok.
Lombkoronasétány

Az ötven méter hosszú lombkoronasétány magasságát a fák lombkoronájának szintjére tervezték, csakhogy a fák időközben eltűntek körülötte. A pénzből még kijött két pavilon, tűzrakók, fitness-sor és nyújtópad azoknak, akik a szántók között szeretnek sportolni és egy játékvár is a gyerekeknek. A pénzt erdei ökoszisztéma-fejlesztés címszóval nyerték el a beruházáshoz Debrecentől harminc kilométerre, Hajdú-Bihar vármegyében. Az építkezés Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármesterének telkén valósult meg. Az Átlátszó a helyszínen vizsgálta meg az építményt, amit elég rozogának talált, ugyanis a fát nem kezelték le, több helyen a csavarok is ott maradtak a helyszínen. A beruházáskor két wc-t is építettek, de a helyszínen járó stáb arra jutott, hogy nem lehet őket használni: a lyukat kiásták, a wc épülete elkészült, de wc nincs benne és átfolyó sem épült hozzá.

A pavilonok palatetejét máris lefújta a szél. A lombkoronasétány mellett kilátó is található: a 2010-es években ezekre lehetett elnyerni uniós pénzeket. A kétezer fős település környékén abban az időszakban öt darab kilátó is épült. Hadházy Ákos ellenzéki képviselő szerint a tarra vágott erdőben épített lombkoronasétánynál semmi sem mutatja meg jobban, hogyan loptak el rengeteg EU-s forrást hazánkban. Filemon Mihály polgármester ezen felül erdősítésre közel félmilliárd forintot kapott a tavalyi évben uniós pénzből, de korábban jutott már az uniótól egy ötvenmillió forintos, medencés vendégház felhúzására is. A vendégházakra szóló pályázatok azért is voltak régebben népszerűek, mert csak öt évig kellett működtetni őket: utána vagy eladhatták vagy családi házzá alakíthatták át azokat. Az Átlátszó stábjának a polgármester azt üzente, hogy semmi közük azokhoz a támogatásokhoz, amiket az uniótól kapott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top