nlc.hu
Aktuális

Elhunyt a beteg, miután műtétkor fertőtlenítőt használtak sóoldat helyett

Vád alá helyeztek egy szakorvost és két műtőssegédet Szigetváron: műtétkor fertőtlenítőt használtak sóoldat helyett

Foglalkoztatás közben elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt a Szigetvári Járási Ügyészség vád alá helyezett két műtőssegédet és egy szakorvost, mert egy műtét során a beteg elhunyt, amikor sóoldatot használtak fertőtlenítő szer helyett.

A vádlottak 2020 májusában egy nőgyógyászati laporoszkópiás műtétet végeztek, amit megelőzően a műtőssegédek takarításhoz használt fertőtlenítő szert vittek a műtőbe. Mivel a raktárban csak ötliteres kiszerelés állt rendelkezésre belőle, ezért átöntötték egy kisebb üvegbe, amiben eredetileg fiziológiás sóoldat tároltak, és felülcímkézték azt. A fertőtlenítő szert tartalmazó sóoldatos üveget a műtéthez szükséges eszközöket felsorakoztató asztalra tették, majd megfeledkeztek róla – derül ki az ügyészség közleményéből.

Műtét

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A műtétre másnap került sor, a vádlottak jelen voltak és szükség volt fiziológiás sóoldat használatára is, ők azonban ehhez a fertőtlenítőt tartalmazó üveget vették igénybe. Csak a műtétet követően lettek figyelmesek a fertőtlenítő szer jellegzetes állagára, erre a műtősnő hívta fel a műtőssegéd és a műtétet végző orvos figyelmét. Ekkor jött rá a műtőssegéd, hogy a szereket véletlenül kicserélték. A problémát jelezték a szakorvosnak, csakhogy ő nem kért reoperációt, és az esetet nem jelentette a kórház osztályvezető főorvosának sem.

A sértett másnap lett rosszul, újabb műtéti beavatkozást hajtottak rajta végre, ám a szakorvos még ekkor sem jelezte az előző napi hibájukat. A foglalkozási szabályok megszegése végül a beteg halálához vezetett.

A szakorvos szándékos foglalkozási szabályszegése a sértett életét, testi épségét közvetlenül veszélynek tette ki, mellyel a túlélési esélyeit jelentősen rontotta, azonban a szabályszegése és a sértett halála közötti okozati összefüggés nem volt igazolható. A Szigetvári Járási Ügyészség a szakorvost foglakozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettével, míg a két műtőssegédet halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top