nlc.hu
Aktuális

Altatás közben átszúrták a légcsövét, a beteg ezután meghalt

Eljárás indult két orvos ellen, mert altatáskor átszúrták egy beteg légcsövét, aki ezután meghalt

Egy orvosi műhiba miatt vesztette életét az 54 éves nő egy szlovákiai kórházban. Az orvosok egy rutin-beavatkozást végeztek a betegen, azonban már az altatás során komplikációk merültek fel. Eljárást indítottak a sebész, illetve az aneszteziológus ellen.

Bírósági eljárás indult két orvos ellen, akik hibája miatt egy 54 éves páciens életét vesztette – vette észre a Paraméter

Kómában lévő nő a kórházban

(Ilusztráció: Getty Images)

Az eset nyolc évvel ezelőtt történt, azonban akkor a rendőrség leállította a nyomozást arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény. Szakértői véleményezéseket követően az eljárást újraindították.

Az 54 éves Máriára egy laparoszkópiás epeműtét várt, amit a bardejovi kórházban végeztek el. Férje elmondása alapján az egész egy rutin-beavatkozás és pár nappal később már várták volna feleségét a munkahelyén.

A beavatkozás során már az altatáskor komplikációk merültek fel, ugyanis csak az ötödik próbálkozásra tudták megfelelően levezetni a csövet a nő torkán, azonban csak később vették észre, hogy ezzel átszúrták a tüdejét. Máriát súlyos állapotban szállították át a kassai kórházba és csak ott derült ki, hogy a légcsöve lyukas és gennyes. A nő vérmérgezésben hunyt el.

A közegészségügyi ellátást felügyelő hivatal (ÚDZS) megállapította, hogy az orvosok hibáztak és a kórháznak 6500 eurós bírságot kell fizetnie. Mária családja pert indított az intézmény ellen, így férje és három lánya 85 ezer eurós kártérítést kapott. A kórház sebészét, illetve aneszteziológusát öt éves szabadságvesztésre ítélhetik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top