nlc.hu
Aktuális

Megszűnik a tanárok közalkalmazotti státusza

Júniustól nem lesznek közalkalmazottak a tanárok

A pedagógus-szakszervezet szerint így számtalan jogtól is megfosztja őket a Belügyminisztérium.
A tanárok, diákok és szülõk részvételével zajló vonulásos demonstráció résztvevõi a Clark Ádám téren 2022. november 18-án

Az idei tanév végétől már érvénybe is léphet a pedagógusokat érintő új törvény, amely szerint közalkalmazotti helyett köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnének az ágazatban dolgozók – vette észre a Blikk.

A lap értesülései szerint az országgyűlés honlapján egy írásbeli kérdésre adott válasz egyértelművé teszi, hogy a kormány már idén bevezeti a státusztörvényt, amelyben köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyra váltja át pedagógusok közalkalmazotti státuszát. A tervek szerint a Belügyminisztérium által javasolt törvény 2023 júniusától léphet hatályba.

A szakszerveetek felháborítónak tartják a lépést; szerintük ezzel számos korábbi jogosultságtól fognak elesni a pedagógusok.

„A törvénytervezet egyes passzusai köszönőviszonyban sincsenek a kormány eredeti, az Európai Bizottság felé tett vállalásaival, amelyeket az EFOP+ pályázatában a pedagógus-életpálya vonzóvá tétele miatt fogalmazott meg az oktatási államtitkárság. A jogszabályok megváltoztatásával a kormány valódi célja az, hogy tovább csorbítsák a tanárok autonómiáját – önállóságát – megfosszák őket még megmaradt szerzett jogaiktól” – nyilatkozta a Blikknek Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top