nlc.hu
Aktuális

Nem az Európát bejáró farkas az első áldozata a magyar vendégszeretetnek

„Magyarország a legveszélyesebb hely” – Nem az Európát bejáró farkas az első áldozata a magyar vendégszeretetnek

Ellopott kerékpár, kilőtt házi kedvenc: úgy tűnik, nincs szerencséjük Magyarországgal a messziről jött vándoroknak.

Ahogy azt az nlc is megírta korábban, Hidasnémeti környékén egy vadász kilőtte az M237 jelű, svájci jeladós farkast. Bár a boon.hu információit a rendőrség először sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, csütörtökön délelőtt az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata közleményben tudatta, hogy természetkárosítás miatt büntetőeljárást indítottak. Megerősítették azt az értesülést is, hogy az M237 jelű farkas ügyében a Nemzeti Nyomozóiroda vizsgálódik.

Ez már csak azért is indokolt, mert a farkasok 2001 óta fokozottan védett fajnak számítanak Magyarországon, így nem vadászhatók. Az elejtésük, károsításuk, bárminemű zavarásuk olyan bűncselekmény, ami akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Az M237 jelű farkas ráadásul még a farkasok között is különleges. Igazi rekorder volt. A svájci Graubünden kantonból indulva, közel egy év alatt (2022 júniusa és 2023 márciusa között) nagyjából 2000 kilométert tett meg. Magyarországra Svájcból Olaszországon, majd Ausztrián keresztül érkezett; a határt valamikor február közepén lépte át, márciusban Buda környékén kóborolt, és innen vette az irányt Borsod vármegye felé. Vesztére.

Miközben végtelenül szomorú az, ami az M237 jelű farkassal történt (még úgy is, hogy jelenleg vajmi keveset tudni a konkrétumokról), az igazán rossz hír az, hogy ez még csak nem is az első olyan eset, amikor messziről jött vándorok estek áldozatul a magyar „vendégszeretetnek”.

„A testem egy részét lopták el Budapesten”

2014-ben, 5 évnyi világjárás után, itt nálunk, Magyarországon került komoly bajba egy japán turista is. Azok után, hogy minden különösebb gond, vagy bármiféle atrocitás nélkül keresztülbiciklizte Ázsiát, sőt, még aztán Afrikát is, Yoshihiro Shimada megszállt egy budapesti hostelben. A kerékpárját pedig még aznap délután ellopták.

Yoshihiro akkor az esettel kapcsolatban a Blikknek nyilatkozott igencsak kétségbeesve. „A legelső éjszaka a hostelem belső udvarából lopták el a bringámat. A tolvajok egyszerűen elvágták a kerékpárzárat” – panaszolta, majd azt is hozzátette, az évek óta tartó utazás során a bicikli már a teste egy részévé vált, amit nem olyan egyszerű pótolni, hiába ajánlották fel többen a segítségüket.

Yoshihiro a piacon megtalált biciklijével (Fotó: MTI)

Yoshihiro a piacon megtalált biciklijével (Fotó: MTI)

 A japán fiúnak 9 éve végül szerencséje volt: néhány nappal később egy XVII. kerületi piacon megtalálták az egyedi tervezésű bringáját, így megnyugodva folytathatta tovább az útját. Megígérte, hogy az útról készülő könyvében külön fejezetet szentel majd magyar kalandjának, és kitér rá, hogy az ország olykor veszélyesebb hely, mint sokan gondolnák.

Nemzetközi ügy lett a kilőtt kutyából

2016-ban nemzetközi szinten is nagy botrányt kavart az az eset, amikor egy magyar vadász Szalkszentmártonnál kilőtte egy francia pár kutyáját. A páros épp egy biciklitúra keretében járt Magyarországon, ahova magukkal hozták akkor kétéves beauceron-border collie keverék kutyájukat, Mamadou-t is. A nyomozati anyag szerint a pár az éjszakát Szalkszentmárton területén, a bicikliút közelében felvert sátorban töltötte, az – egyébként kiképzett – pásztorkutyájukat pedig erre az időre kikötötték.

Másnap reggel indulás előtt Mamadou-t kicsit elengedték gazdái, hogy elvégezze a dolgát. A közeli lucernásban tartózkodó vadász ekkor vette észre a szaladgáló állatot, és a gátról leadott két lövéssel megölte. „Már távolról láttuk, hogy egy nagy fekete testet cipel, és tudtam, hogy a kutyám az” – mondta a történtekről az Indexnek Mamadou gazdája, aki a lövés pillanatában állítása szerint mindössze 70 méterre volt a kutyától. A vadász a tetemet ezután a gazdák tiltakozása ellenére az autója platójára hajította, majd elhajtott. Később kiderült, hogy a halott állattól úgy szabadult meg, hogy a tetemét a Dunába dobta.

Kilőtte a vadász a francia turisták kutyáját.

A vadász szerint vadászott a szaladgáló kutya – kilőtte (Fotó: Chich Outt / Facebook)

A hazai és nemzetközi állatbarátok körében óriási felháborodást kiváltó – egyébként meglehetősen zavaros és ellentmondásos – ügy végül eljutott a bíróság elé: állatkínzással és rongálással vádolták a vadászt, aki azzal védekezett, hogy kizárólag a vadállatok védelmében lőtte ki Mamadou-t. Vallomásában elmondta, a kutya elől sarjfácánok menekültek, vagyis láthatóan vadászott, a gazdáit pedig mindeközben nem látta sehol sem. Miután megkérdezte a közelben legeltető juhászt, övé-e az állat és az nemmel válaszolt, kilőtte Mamadou-t.

A bíróság végül a vadászati törvény egyik passzusára hivatkozva mentette fel a férfit. Ez kimondja, hogy „a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében elejtheti a vadat űző kutyát, ha a »a vad sérelme másként nem hárítható el, és ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetősége«”. A bíróságot nem hatotta meg, hogy Mamadou gazdája vallomásában külön kiemelte, a lövés előtt füttyel hívta a kutyáját és azzal sem foglalkozott, hogy a vadász mindezek után bármiféle magyarázat nélkül elhajtott a tetemmel.

Vagyonokat érő hegedűvel pattant meg a taxis

2017. november 30-án egy norvég származású fiatal zenész kényszerült rá arra, hogy közelebbről megismerje az egyik budapesti rendőrkapitányságot. Nem volt választása, miután az őt fuvarozó taxis gondolt egyet, és egyszerűen lelépett a férfi 3 millió forintot érő hegedűjével. Ahogy azt a 34 éves férfi a rendőrségnek elmondta, a bejelentést megelőzően egy budapesti szórakozóhelyen töltötte az éjszakát, majd 1 óra 30 perckor taxit hívott, amivel a Király utcai büféhez vitette magát. 

380 éves hegedűvel lépett le a taxis (Fotó: police.hu)

Itt, az elmondása szerint kiszállt az autóból, ám előtte még megkérte a sofőrt, hogy várja meg, amíg beszalad a büfébe. A taxis látszólag belement a dologba, ám ahogy az utasa kiszállt az autóból, elhajtott a hátsó ülésen hagyott, 380 éves hegedűvel. Mivel a norvég férfi képtelen volt felidézni, hogy aznap este melyik taxitársaság autójába szállt be, a rendőrség a lakosság segítségét kérte az eltűnt hangszer felkutatásához. Arról, hogy a keresés sikerrel járt-e, hogy a hangszer megkerült-e, sajnos nincsenek további információink. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top