nlc.hu
Aktuális

5 plusz szabadnap kérhető az orvostól súlyos beteg gondozására

Változás a Munka Törvénykönyvében: 5 extra szabadnap kérhető az orvostól

Január 1-től úgy rendelkezik a Munka törvénykönyve, hogy a munkavállalót évente 5 munkanap fizetetlen távollét illeti meg a súlyos egészségi okból gondozásra szoruló hozzátartozójának vagy a vele közös háztartásban élő személynek nyújtott személyes gondozás céljából.
beteggondozás

Az Mt. 55. paragrafusa sorolja fel a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés eseteit. Ezek olyan változatos eseteket jelentenek, amikor a munkavállaló hosszabb-rövidebb időre távol maradhat a munkából, valamilyen méltányolandó okból. Ebbe a listába került be 2023. január 1-jétől a gondozási távollét is – idézi az ado.hu-t cikkében a 24.hu.

Ezt akkor lehet igénybe venni, ha a munkavállaló súlyos egészségi okból gondozásra szoruló hozzátartozójának, vagy a munkavállalóval közös háztartásban élő személynek gondozást nyújt. Ide tartozik a házastárs, az egyeneságbeli rokon (tehát a felmenők – szülők, nagyszülők stb. – és a lemenők – gyermek, unoka stb. – is), az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa.

Emellett a gondozási távollét igényelhető más személy után is, akivel a munkavállaló nem áll rokoni kapcsolatban, de akivel közös háztartásban él (például barát, lakótárs). A súlyos egészségi ok fennállását és a gondozás indokoltságát a gondozásra szoruló személy kezelőorvosának kell igazolnia.

A gondozási távollét 5 munkanap évente, függetlenül attól, hogy hány személyt gondoz az illető munkavállaló, vagy hogy az adott évben ugyanazon személy hányszor kerül súlyos egészségügyi állapotba.

A Munka Törvénykönyvében szereplő változással kapcsolatban fontos tudni, hogy a gondozási távollét komoly hátránya, hogy nem jár rá díjazás és a munkavállaló társadalombiztosítási jogviszonya is szünetel.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top