nlc.hu
Aktuális

78 lakásos lakópark épülhet a Normafa legértékesebb telkén

78 lakásos lakópark épülhet a város egyik legértékesebb telkén a Normafánál

Hetvennyolc lakást tartalmazó és három nagy tömbből álló lakóparkot húznának fel egy természetvédelmi területre a Normafánál, a KISZ-óvoda telkére. Ez a város egyik legértékesebb ingatlana. A terület óriási érték, így még az is kérdéses, hogy hogyan kerülhetett egyáltalán magántulajdonba.

A város egyik legértékesebb telkén készül nagyberuházás. Hetvennyolc lakást tartalmazó, három nagy tömbből álló lakóparkot építenének fel a KISZ-óvoda telkére a Normafánál – vette észre a Válasz Online

A Válasz Online cikkének megjelenésekor, azaz a mai napon, éppen közmeghallgatást tartanak a Városmajori Gimnázium dísztermében egy nagyberuházásról, azaz egy lakópark felhúzásáról a város közkedvelt kiránulóhelyén, a Normafán. Az építkezés a Konkoly-Thege Miklós úton, a Gyermekvasút csillebérci megállója mellett történne. A lap szerint ez a város egyik legértékesebb ingatlana. A közel egy hektárnyi terület jól megközelíthető, továbbá beépítetlen terület Buda zöld tüdejének közepén, exkluzív környezet, beépítési mutatói pedig a kerület sajátos hozzáállása miatt pedig igen liberálisak.

Ezzel csak egy baj van, ami nem más, mint hogy egy az egyben a Budai Tájvédelmi Körzet része, illetve az európai uniós Natura 2000 védelem alatt áll.

Budapest, 2022. február 13.Kiránduló, természetjáró fővárosiak a kora tavaszi erdő jelzett turistaútján a Normafánál. A fővárosiak egyik népszerű hétvégi kiránduló helye a XII. kerület hegyvidéke, és kiemelten a közösségi járművekkel is elérhető Normafa környéke, a Széchenyi-hegyen.

Budapest, 2022. február 13.
Kiránduló, természetjáró fővárosiak a kora tavaszi erdő jelzett turistaútján a Normafánál. A fővárosiak egyik népszerű hétvégi kiránduló helye a XII. kerület hegyvidéke, és kiemelten a közösségi járművekkel is elérhető Normafa környéke, a Széchenyi-hegyen.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az említett terület ingatlanfejlesztői szemmel is óriási érték, így kérdéses, hogy egyáltalán hogyan kerülhetett magántulajdonba. A lap szerint a telek visszaszerzéséről az állam a 2000-es években megfeledkezett, a kerület pedig apró lépésekkel úgy módosította az építési szabályokat, hogy az később alkalmas legyen egy lakópark felépítésére.

A terület az Omega 99 Ingatlanforgalmazó tulajdona, aminek tulajdonosa Futó Péter és Nyíri Viktor. Futó Péter már a NER előtt is ingatlanfejlesztésekkel foglalkozott. Az állam nemrég 13,2 milliárd forint befektetéssel támogatta meg a családjához köthető befektetési alapot.

A Duna-Ipoly-Nemzeti Park próbál ellenállni a nyomásnak és a tavalyi szakvéleményükben még ragaszkodtak ahhoz, hogy védett területeken épületeket felhúzni anomália, ezért csak olyan beruházásokat, illetve beépítéseket tartanak elfogadhatónak, ami megegyezik a korábbiakkal. A lakóparki funkció pedig ellentétes a tájvédelmi körzet rendeltetésével és létrehozásának értelmével. A nemzeti parktól érkezett a legkomolyabb kritika a több éve tartó szabályozási buherálást illetően, amivel kaput nyitott az önkormányzat az építkezés előtt. A riportból az is kiderült, hogy a folyamat még 2014-ben indult el, amikor a kerületi építési szabályzat (KÉSZ) módosításával a telket új övezetbe sorolták és drasztikusan megemeltek minden beépítési paramétert. A nemzeti park ellenkezését ezzel kapcsolatban azonban nem vették figyelembe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top