nlc.hu
Aktuális

Megbírságolta a médiatanács a Topshit című dal miatt a Base FM rádiót.

Obszcén rapszám szólt reggel a rádióban, lecsapott a médiatanács

A rapszámban orális szexről, prostituáltakról, nemi szervről is szövegelnek, ezért csak este 9 után lehetett volna lejátszani.
Cégtáblák a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának székhelyén a fõváros VIII. kerületében, a Reviczky utcában

Megbírságolta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Base FM szolgáltatóját, mert az adó a reggeli órákban tűzte műsorára KKevin ft. Bruno x Spacc Topshit című dalát, amely a testület szerint nyelvezete és üzenete alapján is káros lehet a 16 éven aluliakra.

Az NMHH közleménye szerint trágár kifejezések és szexuális utalások miatt nyújtott be panaszt a médiatanácshoz egy hallgató a Budapest 96,4 MHz-es frekvencián sugárzó körzeti vételkörzetű, kereskedelmi jellegű Base FM rádió műsorán tavaly december 12-én, a reggeli műsorsávban sugárzott Topshit című zeneszám miatt.

A rapszámban orális szexről, prostituáltakról, nemi szervről is szövegelnek, de a politika is megjelenik benne egy fordulat erejéig: „én megszökök, mint Szájer.”

A hatósági ellenőrzés alapján a médiatanács megállapította, hogy a dalt egy „12 éven aluliak számára nem ajánlott” műsorszám részeként szerkesztették adásba, azonban a zeneszám nem felelt meg ezen korhatári kategória szempontjainak, a közvetített üzenet és a trágár nyelvezet miatt is káros lehet a 12-16 év közötti korosztály személyiségfejlődésére.

Ennek megfelelően a zeneszámot „16 éven aluliak számára nem ajánlott” korhatári kategóriába sorolva, ehhez illeszkedő időpontban – 21 óra és reggel 5 óra között – kellett volna sugározni. A médiatanács a Base FM médiaszolgáltatóját 300 ezer forint bírsággal sújtotta.

Korábban a médiatanács a ValóVilágot vizsgálta, és megállapította: a valóságshow több epizódja emberi méltóságot sértő, a 24 órás online közvetítés pedig folyamatosan megalázó, megszégyenítő helyzetbe hozza a szereplőket, miközben a gyermekvédelmi szabályok is sérülnek.

(MTI/nlc)

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top