nlc.hu
Aktuális

Túlárazott tételek az uniós élelmiszercsomagban

516 forintért vették a 159 forintos tejet a szegényeknek szánt élelmiszercsomagba

Több száz forinttal megdrágultak az alapvető élelmiszerek, amikor közbeszerzésen kellett szegényeknek csomagokat összeállítani 2018-ban.

Jelentősen túlárazták az uniós forrásból finanszírozott, rászorulóknak összeállított élelmiszercsomagok tételeit – írja az Átlátszó.

A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) 2018-ban indult, és célkitűzése szerint „a szegénység csökkentése érdekében a megfelelő étkezés és az alapvető fogyasztási cikkek hiányát kívánja enyhíteni”.

Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (k) a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében hátrányos helyzetû gyermekes családoknak összeállított tartós élelmiszercsomagok átadásán a kismarosi polgármesteri hivatalban 2018. július 19-én

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (k) a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében hátrányos helyzetű gyermekes családoknak összeállított tartós élelmiszercsomagok átadásán a kismarosi polgármesteri hivatalban 2018. július 19-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól mostanra kiperelt szerződési mellékletekből kiderült: mindhárom ajánlatot tevő cég brutálisan túlárazta az élelmiszereket a közbeszerzésen.

  • Egy liter tej például 516 forintért került a csomagba, miközben a boltban a KSH szerint akkoriban csak 205 forintba került, de a Metro áruházban 159 forintért is lehetett kapni 1,5 százalékos tejet.
  • Étolajra 846, 901 és 1333 forintos ajánlatok érkeztek, miközben egy liter ára a szerződéskötés idején 489 forint volt.
  • A kristálycukor legalacsonyabb ára a 9,5 milliárdos keretszerződés szerint 684 forint volt, csakhogy a kiskereskedelemben 266 forintért adtak egy kilót.

Az árakat az Átlátszó szerint a csomagolási- és a szállítási költségek sem indokolják, mert a logisztika csomagonként 375 forintból megoldható volt.

Az már csak a hab a tortán, hogy az uniós pénzből vett élelmiszercsomagokat kormányzati címkével ellátva juttatták el a rászorulókhoz, jellemzően kormánypárti politikusok mint afféle jótevők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top