Aktuális

Ki ad most enni a rászorulóknak?

Kétség nem fér hozzá, hogy szinte mindenkinek nehézségei vannak, vagy lesznek a közeljövőben a kialakult helyzet miatt. De mi van azokkal, akik már a válság előtt is mások segítségére szorultak például abban, hogy legalább egyszer meleg ételhez jussanak?

Egyre többen maradnak otthon, szinte alig látni napközben vagy sötétedés után embereket az utcán. Akinek mégis muszáj most kimerészkednie – például azért, hogy kutyát sétáltasson, az biztosan észrevette, hogy a hajléktalanok most is ugyanott ülnek, ahol hetekkel ezelőtt. Nekik ugyanis reggel ugyanúgy el kell hagyniuk a hajléktalanszállást, mint más napokon. De ki ad enni nekik, vagy más rászorulóknak ebben a nehéz helyzetben? Az önkéntesek most is önzetlenül segítenek.

Sikerül-e az ellátórendszernek gondoskodni a rászorulókról, legyenek azok hajléktalanok vagy idős kisnyugdíjasok, esetleg rászoruló nagycsaládosok?

Az Oltalom Karitatív Egyesületet munkatársa, Benes Beáta kérdésünkre elmondta, hogy jelenleg van elég étel, tudnak enni az Oltalomnál a kliensek, de ahogy eddig is, most is örömmel fogadják az ételfelajánlásokat, hideg és meleg ételt egyaránt várnak.

Várják az önkéntesek jelentkezését!

Szükség van az önkéntesekre! A fotó illusztráció (Fotó: Getty Images)

A mostani helyzetben a legnagyobb szükségük tisztító- és fertőtlenítőszerekre, védőruházatra, maszkokra és gumikesztyűre lenne. Ezeket folyamatosan fogadnák.

Úgy látják, hogy átalakult az adományozás módja a megváltozott helyzetben, de az emberek továbbra is gondolnak a rászorulókra. Ruhaadományokat sajnos átmenetileg nem tudnak fogadni, erre most sem helyük, sem kapacitásuk nincs. Bár vannak önkénteseik is, kapnak felajánlásokat is folyamatosan – de belőlük sosincs  elég, ezért várják a jelentkezőket. Kollégáiknak és önkénteseiknek is igyekeznek megfelelő védőfelszerelést adni a munkához.

A Heti betevő önkéntese, Nagy Emese is arról számol be, hogy egyelőre tudják támogatni a rászorulókat. Befejezték ugyan az ételosztást, de továbbra is gyűjtik az adományokat, és az így befolyt összeget, illetve száraz élelmiszert továbbadják az Üdvhadseregnek, az Oltalom egyesületnek, illetve a Cedek szeretetszolgálatnak. Keresik az utat az adományok eljuttatásához, hiszen rászoruló nem lett kevesebb.

Sajnálattal vették tudomásul, hogy a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet korlátozásai érintik a Heti Betevő Egyesület vendégeit, önkénteseit is. Nyitott térben tartják az ételosztásokat, de az általuk elért rászoruló emberek száma az utóbbi hetekben 300-ról közel 400-ra emelkedett, ennek a dinamikus változásnak nem ismerik az irányát, így akár meg is haladhatja az engedélyezett 500 főt. Nem tudják garantálni, hogy az ebédért várakozók kellő távolságot tartsanak a sorban, illetve hogy megfelelően fertőtlenítsék a kezüket étkezés előtt.

Sok embernek nem jut étel.

Sokan a város másik végéből kénytelenek az ételosztásra menni. Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Mindenekelőtt a legyengült immunrendszerű vendégeik épsége és az önkénteseik védelme érdekében úgy döntöttek, hogy átmenetileg szüneteltetik a szokásos ételosztásokat.

A VII. kerületi csoportjukkal hidegélelem-csomagokat állítottak össze, és adtak át a lehető legszervezettebb, legbiztonságosabb módon a Klauzál téren, a nyolcadik kerületi vendégeik pedig megkapják a friss, meleg, becsomagolt ételt az eddigiek szerint. Várják a helyzet javulásával a korlátozó intézkedések feloldását, a hajléktalanellátó rendszerben is történő ételosztásokra vonatkozó speciális szabályokat, és amint lehetőségünk lesz rá, folytatják a munkát. A VIII. kerületben például 33 család étkezésében segítenek az önkormányzattal közösen, de folyamatosan keresik a megoldást arra, hogy elláthassák a rászorulókat.

Tóth Gergely szintén a Heti betevőtől kiemelte, hogy a különleges helyzetre való tekintettel ők is folyamatos útkeresésben vannak, és a legfontosabb az lenne, hogy a megváltozott körülményekről a rászorultakat is tájékoztatni tudják. A régi megszokott ételosztások ugyanis most nem úgy és nem ott működnek.

Szilágyi Nóra a Weiss Manfréd Népkonyha képviselője is megerősítette, hogy hatalmas szükség van most a munkájukra, az emberek nagyon el vannak keseredve, félnek. A Baross u. 61. szám alatti és a Murányi – Verseny utca sarkán található népkonyháikon hétköznap 1400 adag főtt ételt osztanak ki a rászorulóknak. A klienseik főként kisnyugdíjasok, kevés köztük a hajléktalan.

Főként olyan idős emberek jönnek hozzánk, akik miután kifizették a rezsit és a gyógyszereket, már nem tudnak élelmiszert vásárolni maguknak.

Egyelőre beengedik azokat, akiknek nincs hol elfogyasztaniuk a meleg ételt, de csak minden második asztalhoz ülhetnek le, és arra kérik őket, hogy minél gyorsabban ebédeljenek meg, hogy mások is bejussanak. A vendégeik nagyobb része viszont saját ételhordó dobozzal érkezik, őket gyorsan kiszolgálják, és már mehetnek is haza. Sokan azért választják őket, és utazzák át miattuk a fél várost, mert konyháikon nem használnak semmiféle tejszármazékot, és az idősek között is sokan szenvednek laktózintoleranciától

Vitamin, élelmiszer, tisztószer, ezekre van most szükség.

Nem csak a hajléktalanok, de a kisnyugdíjasok is rászorulók. Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

„Sokan fel vannak háborodva, hogy mit keresnek az utcán a nyugdíjasok. Nos, elmondhatom, hogy például hozzánk jönnek enni, mert otthon nincs mit! Gondolkodunk rajta, hogy mi lesz, ha nem oszthatunk nekik ételt, mert ezt a sok embert egyszerűen nem hagyhatjuk magára! De hogyan tudnánk házhoz vinni több mint ezer adag ételt a város minden részébe?” – teszi fel az elkeseredett kérdést Szilágyi Nóra.

A Népkonyha fenntartója, csakúgy, mint az Oltalom, jelenleg nem tud tárgyi adományokat fogadni, mert nem tudják megoldani azok fertőtlenítését, önkéntesekre viszont nekik is szükségük lenne.

Havasi Zoltán a Budapest Bike Maffia önkéntese elmondta, hogy ők is változtattak az eddigi karitatív módszereiken, mert az önkénteseik egészsége mindennél fontosabb.

A +1 szendvics programjuk például, amikor az iskolákba járó gyerekek plusz uzsonnát vittek magukkal, amit heti, kétheti vagy havi rendszerességgel begyűjtve, az így összejött napi 200-400 szendvicset autósfutárral hajléktalanszállókra, illetve nappali melegedőbe szállították a hét négy napján, most nem működik.

Helyette viszont nagyon sikeres a vitamingyűjtő akciójuk, amit bárki támogathat home office-ból is anélkül, hogy kimenne az utcára. A VitaminBoom akcióban online kupont lehet venni, majd az ebből befolyt összegből vitaminokat vásárolnak, amit idősgondozásba, hajléktalanellátásba, illetve olyan bentlakásos intézményekbe juttatnak el, ahol többnyire idős vagy legyengült immunrendszerű emberek élnek, lábadoznak. Jelenleg két hajléktalanszállón is segítenek közösen az Egészségkonyhával úgy, hogy napi szinten legyen meleg étel, illetve tisztítószerek és vitaminok. Elindítottak egy másik akciót is közösen a Hokedlivel, aminek köszönhetően két másik szállót is el tudnak látni meleg étellel a vitaminok mellett.

Ha tud rászorulót, ossza meg vele, hol juthat segítséghez!

1.) Dobozi

Üdvhadsereg Új Reménység Háza Hajléktalanok Átmeneti Otthona 1086 Budapest, Dobozi u. 29. (06 1) 210 9167 H-Sz: 10:30-tól regisztráció, majd jegyátvétel és 11:15-től ételosztás – Meleg egytálétel.

2.) Kürt Utca

Menhely Alapítvány Szociális Alapellátó és Információs Szolgálat 1073 Budapest, Kürt u. 4. 322-3423 H-P: Reggeli 8 órától (160 adag), ebéd 10:30-tól regisztráció után (120 adag), szombaton csak ebéd érhető el. Meleg egytálétel.

3.) VII. kerület önkormányzat

A rászoruló családok ezen a számon jelentkezhetnek segítségért: 06 1 462 3120

Orvosi kérdések mindennap 14-16 óráig feltehetők ezen a számon: 06 30 2774250

4.) Cedek népkonyhák – 11:00-15:00

a. VIII. kerület, Baross u. 61

b. VII. kerület, Murányi u. 2

Az ételeket tejérzékenyek is fogyaszthatják, kizárólag növényi eredetű tejszínt és tejfölt használnak. Az étkezés regisztrációhoz kötött! Hétfőtől péntekig 11-15 óra között van ételosztás a készlet erejéig.

5.) Krisna-hívők Közösségének Ételt az Életért programja a Népligetben, a Planetárium mögötti parkolóban (a Rapaics Raymund sétány és a Hell Miksa sétány találkozásánál) érhető el ez a szolgáltatás, minden hétköznapon 12 órától szolgálnak fel ebédet, kb. 1 órán keresztül. Vegetáriánus.

6.) Csak egyet szolgálat. VI. kerület Király utca – Izabella utca sarka. Hétfő-péntek 8- tól reggeli és 12-től ebéd. Regisztráció és tüdőszűrő szükséges.

7.) Golgota Ellátó. Budapest, Vörösmarty u., 1067; Reggeli 8-tól, ebéd 11:45-től. Hétvégén is.

Jótékonykodni jó!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top