nlc.hu
Aktuális

Több iskola KRÉTA-rendszerét érte támadás

„Minden tanuló, tanár belépési, személyes adata a kezemben van” – ismét támadás érte a KRÉTA-rendszert

Egy intézmény elismerte, hogy valaki valóban feltörte a rendszerüket.

A Telex vette észre, hogy a TikTokon olyan bejegyzések tűntek fel, amelyek arra utalnak, hogy több iskola KRÉTA-rendszeréhez fért hozzá valaki jogtalanul és küldött üzeneteket. 

„Sziasztok, a kréta ismét fel lett törve. Egy kis nyereményjáték a diákoknak: aki lescreeneli ezt az üzenetet és #kretabreach23k hasteggel kirakja titkokra, az kap ötöst, dicséretet etc.. ui. krétás fejlesztőknek: Minden tanuló / tanár kréta belépési, személyes adata a kezemben van. BTW ideje lenne patchelni a hibákat, nem gondoljátok?” – buzdítja a diákokat arra az illető, hogy osszák meg, mit posztolt. 

Egy fiatal billentyűzeten gépel

Fotó: Pexels

Mint a Telex írja, az üzenetek alatt a különböző bejegyzésekből három név olvasható ki, ebből kettő a tanárok neve alapján nagy bizonyossággal be is azonosítható. Az egyik a Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola volt. Ők egy közleményben elismerték, hogy valóban feltörték az iskola KRÉTA-ját, amit az igazgató jelzett is a fenntartó és a szolgáltató felé, a megoldásig türelmet és megértést kérnek.

Egy másik érintett iskola a névegyezés alapján a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium, de egyelőre nem érkezett megerősítés arról, hogy valóban érintettek lennének, és egyelőre az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t sem reagált. 

Mivel korábban is előfordult már, hogy valaki illetéktelen hozzáférést szerzett a KRÉTA-rendszerhez, a közoktatási rendszer fejlesztője március végén e elkezdte bevezetni a kéttényezős hitelesítés lehetőségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top