nlc.hu
Aktuális

Drogfüggő hattyúk pusztítanak Komáromnál

Drogfüggő hattyúk okoznak fejtörést a komáromi gazdáknak

A hattyúkolónia rácuppant a Komárom melletti mákföldekre, és eszük ágában sincs eljönni onnan. Függővé váltak.

A komáromi járásban található Izsa és Pat között egy egész hattyúkolónia telepedett meg. Az állatok már több ezer eurós kárt okoztak az ottani mákföldeken a gazdáknak, és eszük ágában sincs elhagyni a környéket, ugyanis függőivé váltak a toxikus növénynek.

Korábban nem volt jellemző a hattyúkra, hogy mákot ettek volna, most azonban valamiért ráfanyalodtak, és sikeresen váltak függővé – írja a Blikk.

Hattyú

Ne főzz neki mákos tésztát! (fotó: Getty Images)

Azonban a hattyúélet nem aranyélet a mákföldeken, ugyanis a növény rossz hatással van az emésztőrendszerükre: mostanáig több tucatnyian pusztultak el a gasztronómiai kaland következtében. Jelenleg nagyjából 150 hattyú pusztítja tovább a mákföldeket, és ez nemcsak a gazdák, hanem a hattyúk számára is veszélyes, ugyanis folyamatosan fogynak.

A védekezés velük szemben igencsak nehézkes, ugyanis a hattyúk Magyarországon és Szlovákiában is védett állatnak számítanak, nemcsak kilőni, hanem még zavarni sem szabad őket. Izsa és Pat közé a közeli nagy vízfelületek miatt érkeztek, és valószínűleg véletlenül találtak rá a mákföldekre. Amennyiben nem tudják valahogy elkergetni őket onnan, az egész kolóniára lassú pusztulás várhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top