nlc.hu
Aktuális
A látogatók előtt született egy teve Szegeden

A látogatók szeme láttára jött világra egy tevecsikó Szegeden – videó

Édesanyja, Góbi tapasztalt anyuka, a szülés pedig zökkenőmentes volt.
Tevecsikó

Április elején igazi különlegességben lehetett része azoknak, akik egy pénteki napon kilátogattak a Szegedi Vadasparkba, hiszen élőben követhették nyomon egy tevecsikó születését – számolt be az intézmény honlapján.

A kis púpos születése zökkenőmentes volt, édesanyja, Góbi igazán tapasztalt anyuka, aki a gondozókat se engedte a kis csődör közelébe. Édesapja, a dortmundi származású Moha a karám túloldaláról szemlélte az eseményeket. Az azóta megerősödött fiú szépen beilleszkedett a felnőttek közé, édesapjával is remekül kijön, így egy darabig még biztosan Szegeden marad – írták.

Ahogy a többi patás állat, a tevék is fejletten születnek, és pár órásan fel tudnak állni. A természetben muszáj ez a gyorsaság, hiszen ők a legvédtelenebbek a ragadozókkal szemben, így veszély esetén nekik is a csapattal kell tudni menekülni. Az állatkertben persze nem fenyegeti ez a veszély a csikót, de a mozgékonysága segít neki a környezet felfedezésében.

Az állatkertekben a kb. 4500 éve háziasított kétpúpú tevét tartják, amelyet honfoglaló eleink is ismertek, illetve a török hódoltság korában is éltek hazánkban. Bár sokan hiszik azt tévesen, hogy a kétpúpú tevék trópusi éghajlatról származnak, valójában a mérsékelt égövi sivatagos, félsivatagos élőhelyről. A vadtevéknek mindössze kisebb csapatai maradtak fenn a Góbi-sivatagban, számuk az ezret sem éri el, tehát súlyosan veszélyeztetetteknek számítanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top