nlc.hu
Aktuális

Génhibás tacskó született az illegális szaporításból

Génhibás kutyát tenyésztettek a szaporítók: állatvédők keresnek gazdit a süket és vak Kálának

Magyarországon az állatvédők nincsenek könnyű helyzetben, a kutyák szaporítása sokszor gyakorlatilag ellenőrzés nélkül zajlik, hogy aztán a kölyköket pár tízezer forintért eladják a neten. A felelőtlenség ára sokszor génhibás kutyákban mutatkozik meg, mint amilyen a kis Kála.
Kála

Bár a tenyésztők szervezete határozottan tiltja, hogy merle kutyákat másik merlékkel párosítsanak, sajnos bőven akad olyan elvetemült szaporító, akinek esze ágában sincs hallgatni rájuk. Így születhetett meg a kis Kála, a fehér tacskóforma, aki sajnos süket és vak – talált rá a Blikk az Eszkuláp Állatvédő Egyesület gazdikereső bejegyzésére.

Gazdit keres Kála! Furcsán néz ki, igen, ő hibás génes tacskó forma. Merlét raktak össze merlével, és bár biztos volt tetszetős kutya is az alomban, vannak, akik pedig beszívják. Kála beszívta. Ő a letális fehér, a süket és alig látó. Ennek ellenére kedves, nyitott, csendes kutya. Igazodik, felfedez. A foglalkozásért hálás. Benti tartással keresi végleges gazdiját

– írják bejegyzésükben, amiben anyagi segítséget is kérnek a hasonló sorsra jutott kutyák mentéséhez.

A merle-merle párosítás egy genetikai zsákutca, az ilyen szaporítás velejárója, hogy mindig születnek belőle ilyen kutyák. Persze a szaporítókat a kutya nem érdekli, csak a pénz, és az egészségesen született példányokat – amik cuki, fehér alapon foltos tacskók, ezért kelendőek – persze jó pénzért eladják, a többivel meg nem törődnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top