Aktuális

Hogy mindig tudd, milyen a levegő! – teszteltük a Dyson különleges hátizsákját

Az egyik legfontosabb környezeti kihívás a légszennyezettség elleni küzdelem. A Dyson új hátizsákjával mindig képben leszel, hogy milyen a levegő minősége a környezetedben.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem egyre gyakrabban fog el a klímaszorongás. Olvasni olyan városokról – igaz, többségében Afrika déli részén – ahol komoly problémát okoz az ivóvízhiány, az óceánokon hatalmas úszó szemétszigetek fenyegetik az élővilágot, de ahhoz már nem kell a pakisztáni Lahorban vagy az indiai Delhiben élni, hogy egyre rosszabb levegővel találkozzunk.

Ezért örültem meg, amikor lehetőségem nyílt a Dyson legújabb, a levegő minőségét jelző hátizsákját tesztelnem. A cég tavaly ősszel mutatta be a hátizsákot, amely az automatizált adattechnológiát használva követi nyomon a levegő minőségének ellenőrzését.

Ezzel a hátizsákkal a Dyson nem titkolt célja az, hogy a viselői aktívan figyeljék és csökkentsék az őket ért légszennyezést, illetve, hogy világszerte felhívják a figyelmet a levegő minőségének fontosságára.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Panni Erdei (@pannierdei) által megosztott bejegyzés

A Dyson légtisztítókban használt úttörő technológiára építve a hátizsák gyakorlatilag egy hordozható levegőérzékelő eszköz, amelyet úgy terveztek, hogy menet közben gyűjtsön levegőszennyezési adatokat. A három beépített szenzor egyike méri a hőmérsékletet és a páratartalmat, a másik az illékony szerves vegyületek jelenlétét és a mérgező nitrogén-dioxidot.

A harmadik érzékelő pedig egy lézer, amely a levegőben szálló 2,5 mikronos és 10 mikronos por mennyiségét mutatja. Ezeket az adatokat a fedélzeti GPS-ből gyűjtött információkkal kombinálják, hogy jelentéseket készítsenek a levegő minőségéről.

Jó, ha tudod, hogy az ipari országokban a nitrogén-oxid kibocsátás mintegy 40 százalékát a közlekedés, 50 százalékát az ipari és háztartási tüzelés, a maradék 10 százalékot a vegyipar és a természetes források adják.

Az akkumulátorral és GPS-szel felszerelt érzékelő által gyűjtött adatokat aztán a Dyson AQ alkalmazáson keresztül az okostelefonodon összesíti és látványosan jelzi, hogy milyen körülötted a levegő minősége.

Hogy mindig tudd, milyen a levegő – teszteltük a Dyson különleges hátizsákját

 

Toby Godwin, a Dyson levegőminőségi mérnöke szerint

„a rossz levegőminőségnek való kitettségünk megértése lehetővé teszi számunkra, hogy képet alkossunk azokról a szennyező forrásokról, amelyekről esetleg tisztában vagyunk, és felhívhatjuk magunkat a váratlanabb bűnösökre is. Ha tudatosabban alakítjuk környezetünket és előre tervezünk, minimálisra csökkenthetjük a rossz levegőminőségnek való kitettséget.”

Én általában a praktikusságot várom el egy hátizsáktól, persze az sem baj, ha jól néz ki. A Dyson hátizsákja elég jól pakolható és az érzékelő kimondottan feldobja az amúgy átlagos megjelenését. Nem volt más hátra, minthogy felfedezzük, milyen egy átlagos nap Budapesten, légszennyezettség szempontjából.

Reggelizni indultunk, elég nagy forgalomban, így nem lepett meg, hogy útközben csak elfogadható szintet mutatott a telefonom kijelzője. Budapesten még mindig több az autós, mint a bringás. Szerencsére, a belvárosi terasz környékén csupa csökkentett forgalmú utca van, a kijelző rögtön a jó levegőminőséget jelezte.

Délelőtt be kellett ugranom egy-két ruháért a kedvenc boltomba, itt sem csalódtam, a kijelző maradt a jó tartományban. Az már kicsit meglepett, hogy otthon – nekiállva a home office-ban végzett munkámnak – a szenzor a jóról az elfogadhatóra ugrott. Aggasztó, hogy nem a legjobb levegőminőségben töltöm el a hosszú munkaórákat.

Hogy mindig tudd, milyen a levegő – teszteltük a Dyson különleges hátizsákját

De az igazi megdöbbenés akkor jött, amikor nekiálltam ebédet főzni. Telefonom kijelzőjén megjelent a severe (súlyos) szó, ami arra utal, a konyhámban kritikusan rossz a levegő. Nem tagadom, ez volt a napom legrosszabb eredménye – légtisztasági szempontból.

Elkeserítő, hogy a saját lakásomban rosszabb a levegő, mint a budapesti csúcsforgalomban. Még szerencse, hogy áll a nappalimban egy Dyson légtisztító, amelynek tesztje után kedvet kaptam, hogy beszerezzek egyet. Így a távirányítóján csak egy gombnyomás és rögtön elkezdi megtisztítani és felfrissíteni a lakás levegőjét.

Bár szórakozásnak sem utolsó a körülöttem lévő levegő minőségéről kapott adatokat böngészni, az egészségem szempontjából különösen fontosnak tartom a Dyson érzékelős hátizsákját. Kicsit olyan érzés, mintha egy testőr vigyázna rám, bármerre is járok a városban. Ráadásul belefér a laptopom, a reggelim vagy a jógacuccom is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top