nlc.hu
Aktuális

Jót tett a Balatonnak a rengeteg esőzés

Jót tett a Balatonnak a rengeteg esőzés, végre emelkedett a vízszintje

Emelkedett a Balaton vízszintje.

Az utóbbi napokban hatalmas esőzések zúdultak Magyarországra, a felhőszakadás és a zivatar több helyen villámárvizeket okozott, ám a Balatonnak jót tett az extrém időjárás.

Őrtorony kilátó, Balaton

(Fotó: Getty Images)

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben megírtuk, 2000 és 2022 közötti időszakban 9 évben is csökkent a Balaton vízszintje, továbbá a nagyberuházások hatalmas károkat okoznak az ökológiai rendszerben. Egyes modellek szerint 2040-től vízpótlásra fog szorulni a tó.

Benyó Rita, a Szabad Európa újságírója elmondása alapján akkora a baj, hogy horgászni is már csak azért lehet, mert évről évre telepítenek halat a tóba. 

Jó hír, hogy az esőzések hatására a héten már némileg megemelkedett a vízszint, majd szombaton az országos vízjelző szolgálat jelentése szerint a Balaton átlagos vízszintje már 121 centiméteren állt.

Az Időkép szerint szépen gyarapodott a víz a Velencei-tóban és a Fertő-tóban is. Előbbi Agárdnál 108, míg a Fertő-tó Fertőrákosnál 30 centiméteren állt szombat reggel.

(Via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top