nlc.hu
Szabadidő

Mesterségen kell pótolni a Balaton vizét

2040-től mesterségesen kell majd pótolni a Balaton vizét

A 2000 és 2022 közötti időszakban 9 évben is csökkent a Balaton vízszintje, továbbá a nagyberuházások hatalmas károkat okoznak az ökológiai rendszerben.

Egyes modellek szerint 2040-től vízpótlásra fog szorulni a Balaton – írja az rtl.hu.

Őrtorony kilátó, Balaton

Fotó: Getty Images

Erőss Tibor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója szerint 2060-tól pedig rendszeresen szükség lehet majd a vízpótlásra. 

Az MTI szerint a 2000 és 2022 közötti időszakban 9 évben is csökkent a Balaton vízszintje. A szakértők a probléma megoldásaként egy olyan részletes tervet szeretnének kidolgozni, amely lehetővé teszi, hogy ha szükséges, a rendszer 1-2 év alatt megépíthető legyen. 

A Balatonnál olyan nagyberuházások történtek vagy éppen csak kezdődtek el, amik hatalmas károkat okoznak az ökológiai rendszerben, így ezek a beruházások az egész tó élővilágát veszélyeztetik. 

Benyó Rita, a Szabad Európa újságírója elmondása alapján akkora a baj, hogy horgászni is már csak azért lehet, mert évről évre telepítenek halat a tóba. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top