nlc.hu
Szabadidő
Újabb idegenhonos halat találtak a Balatonban

Újabb idegenhonos halat találtak a Balatonban

Arra kérnek minden horgászt, hogy ha idegenhonos lénai tokot fog, akkor azt a tóba ne engedjék vissza!

Előbb április 19-én, majd egy nappal később Balatonlellén két horgász is kifogott 1-1 tokhalat a Balatonból. Mivel nem tudták pontosan meghatározni a halak faját, a horgászok visszaengedték a Balatonba, attól tartottak ugyanis, hogy esetleg védett vágó tok.

 

Balatonban fogott halak

(Fotó: Getty Images)

A Balaton hal oldal azt kéri, hogy ha felmerül a gyanú, akkor a horgászok olyan fotót készítsenek, amin alulnézetből a látszik a hal, és megvizsgálhatók a szájnyílás, a bajuszszálak, illetve az orr formai jegyei, illetve egymáshoz viszonyított helyzetük.

Mivel ilyen fotók nem álltak rendelkezésre, a biztonság kedvéért megkérdeztek három halbiológust és egy toktenyésztéssel foglalkozó halas kollégát is, akik egybehangzóan megállapították, hogy mindkét hal lénai tok, vagy más néven a szibériai tok (Acipenser baerii) fajba tartozik.

Ezt a fajt előszeretettel tenyésztik étkezési célra és több hazai horgásztóban is megtalálható, azonban nálunk idegenhonos, így jelenléte nem kívánatos. A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg – írja a Telex.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top