nlc.hu
Szabadidő

Invazív, trópusi halfajok fenyegetik a Balatont

Baj van: invazív, trópusi halfajok fenyegetik a magyar vizeket

Ezek az állatok teljesen felboríthatják az ökoszisztémát.
jaguársügér

Különleges trópusi halakkal van tele több magyar folyó és csatorna, azonban hiába szépek látványra, ezek az állatok nagy kárt okoznak a hazai vizekben – számolt be a Fókusz.

Az egyik legproblémásabb hely a hévízi tó kivezető csatornája, ami télen is meleg, így tökéletes környeztet teremtve olyan invazív halfajok számára, amik a mínuszok alatt elpusztulnának.

A halak az esetek nagy részében emberi mulasztás miatt kerülnek ki a vízbe.

„Vannak bizony olyan akváriumi haltenyésztők, akik szándékosan helyeznek ki bizonyos fajokat annak érdekében, hogy a természetes vízben költségmentesen fel tudják őket nevelni, majd jelentős haszonnal értékesíteni” – mondta a tévének Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője.

A szakemberek szerint az utóbbi években a trópusi példányok (mint például a citrom- vagy jaguársügér) teljesen átvették az uralmat a kifolyóban, megváltoztatva az ökoszisztémát.

Ez jelenleg még nem érezhető az átlagemberek számára, de a kutatók mellett már a horgászok is észlelik, hogy trópusi vagy hibrid fajokat fognak ki. Hosszú távon a halállomány összetételének megváltozása a víz algásodásához és az őshonos fajok eltűnéséhez vezethet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top