Szabadidő

Veszélyes hal jelent meg Magyarországon

Újabb jövevényfajt azonosítottak a horgászok a magyar vizekben.

Újabb nem őshonos halat fogtak a magyarországi vizekben: ketten is kifogtak egy furcsa, sárgás-olajzöldes színű halat az Ipolyból még májusban. A haltani szakértők most azonosították a jövevény fajt, a délkelet-ázsiai sárga tüskésharcsát – vette észre a 444 a Magyar Haltani Társaság hírét. 

A kifogott példányok nem megunt akváriumi halak lehetnek, ugyanis Európa több pontján is megtelepedtek már. A Duna németországi szakaszán 2018 óta biztosan jelen van a faj egész komoly állománnyal, Bajorországban pedig már nem is számít ritkának.

Fotó: Magyar Haltani Társaság

Bár az akvaristák 16-25 fokos vizet javasolnak a tartására, kiderült, hogy jóval alacsonyabb hőmérsékleten is képes túlélni, sőt szaporodni és terjedni is.

A sárga tüskésharcsa alakja és mérete hasonló a törpeharcsáéhoz, de farokúszója mélyen bemetszett. Eredetileg Délkelet-Ázsiában honos, Vietnamtól kezdve Laoszon, Kínán és Koreán át az Amur vízrendszeréig, álló- és folyóvizekben egyaránt előfordul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top