nlc.hu
Szabadidő

Balatoni haltetemek

Hivatalos: nem kell félni a balatoni haltetemektől

A halőrök folyamatosan gyűjtik a Balatonon elhullott halakat, ugyanakkor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai várják a lakossági bejelentéseket is.
Balatoni hal - Fotó: MTI

Az ügyben illetékes szakértő Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. hivatalos tájékoztatása szerint a jégolvadástól kezdve folyamatosan figyelik a halőrök a Balatonon és a befolyókon előforduló tetemek számát és fajösszetételét. E mellett a halőrök rendszeresen begyűjtik a tetemeket.

A jelentősebb elhullásról a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tájékoztatja a vízügyi kezelőt, valamint a katasztrófavédelmi és az állategészségügyi hatóságot is – ám ilyenre hosszú ideje nem került sor.

A társaság központi telefonszámán, munkaidőben fogadja a haltetemekkel kapcsolatos bejelentéseket a +36 84/519-640 és a +36 30 9796885 számokon.

A társaság szerint szinte az év minden időszakában lehetnek elhullott halak a Balatonban, ám az elpusztult egyedek legnagyobb része a tavaszi időszakban tűnik fel a parti régióban. Ezek többsége végelgyengült busa és angolna, amelyek pusztulását parazita is okozhatja.

A második leggyakoribb elhullott fajok a keszegfélék. A rossz kondícióban lévő, nem jól telelt, élősködők által megtámadott, idős és/vagy beteg példányok legnagyobb arányban az ívás miatti energia-veszteségtől pusztulnak el tavasszal. Ám kisebb számban a nyári hirtelen felmelegedések, illetve tartós kánikulákat követően is elhullhatnak. Az utóbbi években tapasztalt enyhe telek kedveztek a paraziták elszaporodásának.

Az utóbbi években megfigyelték, egyre több ponty hullik el a tavaszi időszakban. A Balatonban pedig a halászat megszűnése és az egyre erősödő haltelepítéseknek, és szigorodó szabályozásnak köszönhetően megnövekedett a pontyállomány mérete. Így a nagy számok törvénye alapján több lett a tetem is – írja a Sonline.hu.

Helyzetjelenés az idei balatoni nyárról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top