Család

Ez a két legolcsóbb település a Balatonnál – megnéztük, hol érdemes nyaralni augusztus végén

Ömlenek a rémtörténetek az elszállt szállásárakról, mondják, hogy drága itthon a nyaralás. Kinéztük a hónap utolsó hetét, és simán találtunk jó áron apartmant, szállodát, házat is, illetve megnéztük, tényleg olcsóbbak-e a környezőbb országok. Körkép.

„Több Balaton, kevesebb Adria” – adta ki a nyaralási ukázt tanácsot Orbán Viktor a július 10-i rádióinterjújában. A miniszterelnök elmondta, hogy ha a magyarok Magyarországon nyaralnak, akkor féken tartható a koronavírus-járvány, és hozzátette, hogy minden új fertőzésnél megtalálható valamilyen külföldi elem, mozzanat. De mit tegyen a szerencsétlen magyar, ha a közeli rokonságában egy fia léleknek nincs balatoni panorámás birtoka Alsóörs felett, és ha közben olyan hírek érkeznek a különösen népszerű üdülőhelyekről, hogy az árak irreálisan elszálltak? Tök egyszerű a válasz: szánjon rá egy délutánt a keresésre. És mit tegyen, amikor arról olvas, hogy bezzeg Horvátország olcsóbb, mint a Balaton? Akkor is csak annyit mondunk, hogy járjon utána, mert ennél jóval árnyaltabb a kép.   

Pár héttel ezelőtt a HVG-nek egy háromgyerekes anya panaszkodott, hogy a Balatonnál „a leglepusztultabb helyeket is aranyárban mérik”, és hogy nekik a családjával egy hétre bőven 230 ezer forint felett lenne a szállás. A Pénzcentrum eközben a Világgazdaságra hivatkozva írja, hogy az árak 20-70 százalékkal nőttek a tónál. Szép adat, de nem mindegy, hogy 20 vagy 70. Míg előbbit egy cöccögéssel elintézhetjük, és foghatjuk a pandémiára, addig utóbbinál a szívünkhöz kapunk, obszcénul felüvöltünk, és kimegyünk a legközelebbi strandra, majd agresszív lángosozásba kezdünk.    

Szállást találni magyarországi üdüléshez nem nehéz, a Szallas.hu-n beírjuk nagyjából bármelyik balatoni vagy akármelyik más nyaralóövezeti település nevét, és ömlenek az ajánlatok. Szűkítjük a kört, előre tervezünk, ezért kinéztük augusztus utolsó hetét (08.24-08.30), és kerestünk két felnőttre és két gyerekre szállást, a két gyereket 6 és 12 évesnek adtuk meg (további kereséseink is erre a receptre „készültek”).

Balatonkeresztúr (fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

Balatonkeresztúr (fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

Rengeteg ajánlat érkezett például Zamárdira és Balatonfüredre is (100 ezer forinttól megyünk felfelé, a szállodák 170-nél kezdődnek), de ha innen délkeletre vesszük az irányt a szintén népszerű Körös-parti Békésszentandrásra, ott sajnos minden foglalt az említett időszakban – hozzátesszük: más időpontban közvetlen Körös-parti házakat lehet bérelni éjszakánként 12-20 ezer forintért, egy házba akár 6-8 ember is elfér. Tovább haladunk észak-kelet felé, Debrecen környékén is bőven van szállás: a szállodai árak nagyjából a wellness felszereltségével egyenes arányban nőnek, visszafelé nyugatra ott a Mátra, ahol békésszentandrási árakon bérelhetők házak, apartmanok. Utunk most visszavisz a Balatonra, mert hivatalos adatok is bizonyítják, hogy ez a magyar ember kedvence, a Szallas.hu közleménye szerint az augusztus 20-i hosszú hétvégére a tó környéke teltházas. Az ország legnagyobb foglaló oldalának adatai alapján a belföldi foglalások 34 százaléka szól ide, a tavalyihoz képest 12 százalékos a növekedés. Eközben rengetegen szidják a Balaton környékét, elég körbenézni a fórumokon, amolyan tipikus magyar stílusban írják, hogy a szállás is meg a büfé is ócska, kész átverés a tó, és akkor még az algavirágzásról meg a cianobaktériumokról nem is beszéltünk. Kétségtelen, hogy egyes helyeken a hátad mögött röhögve vernek át, de ez nem magyar sajátosság, átvernek simán Horvátországban is („hallod, 4 ezer forintot fizettem Rovinjban egy ócska pizzáért”, írták egy fórumon), nem kell ehhez átlépni a határt. Mindemellett egyre több riport születik arról, hogy a Balaton jó hely, hogy a Balatonon lehet jókat enni, csak kicsit keresni kell.

És az sem igaz, hogy végletesen drága. A legnépszerűbb települések, például Siófok vagy Balatonfüred, illetve Balatonlelle, Keszthely és Zamárdi persze, drágábbak, de emberi árakon is lehet szállást találni. „A balatoni települések közül a balatonszéplaki apartmanok átlagára a legmagasabb (10 281 Ft/fő/éj), ezt követi Tihany (8806 Ft/fő/éj), Siófok (8314 Ft/fő/éj), Badacsony (8159 Ft/fő/éj) és Balatonfüred (8123 Ft/fő/éj)” – mondja Kolma Kornél, az apartman.hu vezetője, de nem kell megijedni, lehet a Balatonnál „Tisza-tó áron” is szobát kivenni: például

  • Balatonrendesen, ahol 4199 Ft/fő/éj az átlagár, vagy
  • Balatonkeresztúron, ahol 4906 Ft.

Ugye, hogy utóbbi kettő már nem is olyan vészes? Ha tiszta az ágy és a szoba, nem is kell más, elvégre csak aludni jár be a vendég, egyéb időt a tóban, a strandon és a játszótereken töltünk.

Jó, de én a tenger morajlása nélkül nem tudok pihenni!

Kétféle ember van: az egyik el tudja engedni a dolgokat, a másik nem. Utóbbinak sajnos számolnia kell azzal, hogy amikor hazatér a külföldi nyaralásból, akkor két hét karantént vállal be, vagy elvégezteti piszokdrágán a PCR tesztet koronavírusra, és ha ez negatív, akkor nincs karantén. Tény, hogy cikkünk megjelenésekor a magyarok közt népszerű úti célok, mint Horvátország, Szlovénia vagy Ausztria zöld jelzésű országok, tehát nem kell karanténba vonulni hazajövetelkor, de itt azért megjegyezzük, hogy miközben Horvátországban és Ausztriában nő a koronavírusos esetek száma, a szállások ára egyáltalán nem emelkedik. A Karintia, Stájerország és Burgenland tartományok turisztikájával foglalkozó Österreich Werbung munkatársa az nlc.-nek azt mondta, hogy a külföldi beutazások száma visszaesett náluk, a belföldi turizmus viszont működik. Arról sem tudnak, hogy kirívó áremelkedések lennének, a  balatoni árakhoz képest nagyjából másfélszeres árakon nyaralhatunk, de egy valami szinte biztos: az osztrákoknál nincs átverés. A panziók, az éttermek, de még a nagyszállók is sokszor családi tulajdonban vannak, és eszük ágában nincsen rossz érzésekkel elengedni a vendéget. Azt kapod, amit ígérnek, elég körbenézni a szállások értékelésein, és az odaírt kommentekben: évek, vagy éppen évtizedek óta visszajáró törzsvendégek dicsőítik őket.

Horvátországban viszont már nem ennyire egyszerű a helyzet. A tengerparti nagyszállók közül sokan árat emeltek, és jóval drágábbak, mint a Balaton partiak, viszont a magánszállások közel ugyanezeken az árakon elérhetőek, mint itthon, pusztán annyi a különbség, hogy az utca végén nem a tó, hanem a tenger hullámzik.

A patinás Rovinj népszerű a magyarok körében / Fotó: Pixabay

A patinás Rovinj népszerű a magyarok körében / Fotó: Pixabay

Az Isztriai-félsziget Siófokjának tekinthető Rovinjban egy tengerparti 4-5 csillagos hotel 1 milliónál kezdődik 4 főre, Porecben mindez egy kicsit olcsóbb, a szomszédos Szlovéniában viszont már 400 ezer forintért is találunk ugyanilyet a tengerparton. Ezerszer elmondtuk már, hogy Szlovénia remek úti cél, és a külföldi foglalások számát tekintve látszik is, hogy ezt a magyarok közül évről évre egyre többen a fejükbe vésik, noha az ország idei mutatói aligha lesznek olyan szépek, mint a 2019-esek.

“A külföldi beutazók száma csökkent, főleg az ázsiaiak maradnak el, akik többnyire Bledbe, Ljubljanába és a Postojna barlangba látogatták – mondja Gordana Sredojevic, a ljubljanai illetőségű, turisztikai péerrel foglalkozó MGM Media Optima vezetője. – A Soca-völgybe azért érkeznek a környékbeli országokból, és a belföldi turizmus is fellendült, köszönhetően annak, hogy a kormány is támogatja. A 18 év felettiek 200 eurós, a 18 alattiak pedig 50 eurós vócsert kaptak, amit tengernyi helyen válthatnak be az országban.” Sredojevic mindehhez hozzátette, nem tud róla, hogy a pandémia miatt árat emeltek volna a szlovén hotelek. 

A Bledhez közeli Vintgar szurdok / Fotó: Unsplash

A Bledhez közeli Vintgar szurdok / Fotó: Unsplash

Gondold át előre, még van időd!

Augusztus közepe van. Tudjuk, hogy a koronavírus-járvány miatti tavaszi karantén sokaknak betett anyagilag, és hogy rengetegen azért választották a belföldi nyaralást, mert megfizethetőbb itthon. Ennek ellenére meglepő látni, hogy az ország olcsóbb régióinál nem ugrott meg a foglalások száma, a drágább helyek viszont pörögnek, pedig a Tisza-tó vagy a Bodrog partja semmivel sem rosszabb a Balatonnál, cserébe olcsóbb nála. Ott van még az augusztus utolsó hete, tessék kihasználni. Ha körülnézünk, és mellőzzük a divatot, ha kicsit leszállunk a fősodorról, akkor látni fogjuk, hogy egy négyfős, egyhetes családi nyaralás szállással együtt 120-150 ezer forint között kihozható, és abban lesz a gyereknek jégkrém, sőt közös családi büfézés is. Megéri.

Dobogósok

A szallas.hu adatbázisa szerint ezek a legnépszerűbb balatoni települések 2020 nyarán:

1. Siófok
2. Balatonfüred
3. Hévíz

Ezek pedig a Velencei-tó környékén:

1. Velence
2. Gárdony
3. Kápolnásnyék

És végül a Tisza-tó környékiek:

1. Tiszafüred
2. Poroszló
3. Abádszalók

Utazz az nlc.-vel! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top