nlc.hu
Szabadidő

Debreceni látnivaló

3 kincs Debrecenben, amit látni kell

Debrecen nem csak a Virágkarnevál alatt izgalmas város, látogasd meg ezt a három kincset a cívisvárosban.
Fedezd fel Debrecent!

Debrecen a magyar történelemben meghatározó helyet foglal el, ismerheted még a kálvinista Róma vagy a cívisváros néven is. Magyarország második legnépesebb városáról van szó, melyet a Virágkarnevál miatt szoktak nagy tömegek felkeresni, pedig ezen a jeles rendezvényen túl is tartogat kincseket.

Ötholdas pagony játszótér

Gyerekkel kötelező program a Nagyerdő, ha Debrecenben jársz, azon belül is az Ötholdas pagony játszótér. A Nagyerdőhöz ki sem kell menni a városból, ugyanis Debrecen belterületén találod, a belvárostól pár villamosmegállóra. Az erdőnél nem csupán óriásira nőtt, 100-200 éves fákat találsz, hanem régi villákat és az Egyetemi Botanikus Kertet is, sőt, fürdőkomplexum, állatkert és vidámpark is vár rád. A Nagyerdőben 7-800 növényfajt találhatunk, nem véletlenül hívják ezt a területet Debrecen tüdejének is.

Líciumfa

Ha pedig a természetet fedezed fel épp, ne hagyd ki a Nagytemplom oldalában álló 200 éves líciumfát, ami egy botanikai különlegesség, ugyanis nem fa, de nem is fű. A legenda szerint egy katolikus és egy református pap vitája miatt született a líciumfa, amikor a református hit miatt különböztek össze, és a vita hevében a katolikus pap letört egy ágat a líciumbokorról, beleszúrta a földbe és azt mondta: „Akkor lesz valami az új hitből, ha ez a földbe szúrt lícium fává nő!” És lám: tényleg fa lett belőle, a református vallás pedig él és virágzik. És persze ha már elmentél a líciumfához, nézd meg a gyönyörű nagytemplomot is!

Csonkatemplom

Maradunk a református hitnél, ezért el kell látogatni a neoromán stílusú Csonaktemplomhoz, ami az a református kistemplom, aminek a tetejét a széljáráshoz igazították. Történt ugyanis, hogy annyiszor megrongálta a templom tetejét a szélvihar, hogy azt már Isten akaratának ítélték, és ezért a hagyma alakú kupolát átépítették bástya formára. Érdekessége még, hogy ez az első magyar templom, ahol higiénés megfontolásokból bevezették, hogy több kis kehelyből adják a bort Úrvacsorán a híveknek, nem pedig pár darab nagyból. Bár a lebontását tervezték, de végül a renoválás mellett döntött a város vezetése, így lett belőle Debrecen egyik éke.

Kiemelt kép: Profimedia

Irány kirándulni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top