nlc.hu
Aktuális

Meghalt Cormac McCarthy

Meghalt Cormac McCarthy, az egyik legnagyobb amerikai író

89 éves korában hunyt el Cormac McCarthy, a híres amerikai író. Fia egy közleményben tudatta édesapja halálhírét.

Meghalt Cormac McCarthy amerikai író. McCarthyt Ernest Hemingway, illetve William Faulkner után a legnagyobb amerikai írónak tartották, ezért a szerzőt gyakran hasonlították hozzájuk.

Cormac McCarthy

Cormac McCarthy (Fotó: Getty Images)

Fia, John McCarthy egy közleményben tudatta édesapja halálhírét, miszerint természetes halállal hunyt el az Új-Mexikóban fekvő Santa Fében lévő otthonában. 

McCarthy számára hatvanéves kora felett érkezett az igazi áttörés, amit a Határvidék trilógia első részével, a Vad lovakkal ért el, ez mindent megváltoztatott. A könyvből nem sokkal később filmet is forgattak, hasonlóan a Nem vénnek való vidékhez, illetve az Az út című alkotásához, ami később Pulitzer-díjat kapott. 

 

Sikerei ellenére az írót sosem lehetett a vörös szőnyegen látni, visszahúzódó volt, és interjút is alig adott. 1992-ben kivételesen interjút adott a New York Timesnak. 

Korán megéreztem, hogy nem lesz belőlem tiszteletreméltó amerikai állampolgár. Attól a naptól fogva gyűlöltem az iskolát, hogy betettem oda a lábam

– mondta. 

Nihar Malaviya, a Penguin Random House kiadó vezérigazgatója közleményében így nyilatkozott a szerzőről: 

Cormac McCarthy megváltoztatta az irodalom irányát. Hatvan éven át leplezetlenül a foglalkozásának szentelte magát, és az irodalom világának határtalan lehetőségeit és erejét fedezte fel

– nyilatkozta.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top