nlc.hu
Aktuális

Alkoholmérgezés Iránban

Szörnyű tüneteket okozott a hamisított iráni alkohol

Több mint 140-en szenvedtek mérgezést Iránban hamisított alkoholtól. 12 emberen már nem tudtak segíteni.

Egy iráni dezodorgyárban pancsolták azt az alkoholt, aminek fogyasztása tragikus következményekkel járt. Eddig 12 ember halt meg és 140-nél is többen szenvedtek mérgezést. A halálozások fő oka az volt, hogy az italokban etil-alkohol helyett metil-alkohol volt.

Szedi áldozatait a pancsolt szesz (Fotó: Pexels.com)

Szedi áldozatait a pancsolt szesz (Fotó: Pexels.com)

A 16 és 50 év közötti áldozatok tünetei többnyire emésztési és légzési problémák, homályos látás és szédülés is voltak – mondta el Fazeli Harikandi, a helyi igazságszolgáltatás vezetője

Iránban az úgynevezett iszlám forradalom 1979-es győzelme óta tilos az alkoholfogyasztás, azonban a csempészett vagy házi készítésű italok megtalálhatók. Fogyasztását 80 korbácsütéssel, eladását és készítését hat hónaptól két évig terjedő börtönnel büntetik.

A büntetés mellett a mérgezés veszélye is fenyeget, ha a házi pancsoláskor metanolt (metil-alkohol) használnak etanol (etil-alkohol) helyett. A hamisított alkohol fogyasztása miatti mérgezések nem ritkák az országban: 2020-ban több mint 700-an haltak meg, többségében 14 és 78 év közötti férfiak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top