nlc.hu
Aktuális

Halálos káliuminjekciót adott a betegnek az ápoló

Halálos káliuminjekciót adott a betegnek egy pécsi ápoló

A műszakvezető nővért vizitre hívták, ezért megkérte a vádlottat, hogy ellenőrizze, a sértett infúziójának lefolyása hogyan halad. A vádlott viszont egészen mást csinált.

Minősített emberölés bűntette miatt emelt vádat egy pécsi ápoló ellen, aki halálos dózisú káliumot fecskendezett egy Covid-betegbe, írja Baranya Vármegyei Főügyészség.

A vádirati szerint a vádlott 2022 novemberében próbaidős ápolóként dolgozott egy pécsi klinikán. A vádlott szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát.

A klinika Covid-részlegén feküdt a 82 éves magatehetetlen állapotú sértett.

A vádlott 2022 december közepén ügyeleti szolgálatot látott el egy ügyeletes orvos, műszakvezető nővér és egy nővér társaságában. Az aznapi laboreredmények alapján megállapítást nyert, hogy a sértettnek káliumhiánya van, ezért az orvos káliuminfúzióban történő beadását írta elő a műszakvezető nővér feladataként.

Kórházi ágy egy betegszobában

Kórházi ágy egy betegszobában (Fotó: Getty Images)

A nővér a megfelelő protokoll szerint az injekciókat előkészítette, majd a fecskendőket elhelyezte a Covid-osztály zsilipelő kapuja elé azzal, hogy a szükséges óvintézkedések után azokat beviszi a beteghez. Időközben azonban a műszakvezető nővért vizitre hívták, ezért megkérte a vádlottat, hogy ellenőrizze, a sértett infúziójának lefolyása hogyan halad.

A vádlott ezt követően kihasználva azt, hogy a tevékenységét senki nem ellenőrzi, magához vette a műszakvezető nővér által előkészített fecskendőket, majd a kórteremben egyedül lévő, magatehetetlen sértett kanüljén keresztül közvetlenül az érpályába fecskendezte a káliumot.

Miután a műszakvezető nővér visszatért a vizitből, észlelte a kikészített fecskendők hiányát. Ezután a sértett szobájába lépve tetten is érte a vádlottat, amint az injekciót a sértettbe fecskendezi. A sértett néhány perccel később heveny káliummérgezés következtében kialakult szívelégtelenség miatt elhunyt.

Az elkövető cselekménye a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 10–20 évig, vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top