nlc.hu
Aktuális

Szupercellákkal érkezik a pénteki lehűlés

Az idei első kánikulát az év eddigi legnagyobb viharai söprik el

Nem tud szépen, csendben beosonni a lehűlés.

Nagy méretű jéggel, szélviharral kísért, megyéket is legyalulni tudó szupercellákkal roboghat át a péntek délután érkező hidegfront – írja az Időkép.

Napról napra egy-két fokkal emelkedni fog a hőmérséklet egészen a hét végéig, péntek délután érkezik nyugat-északnyugat felől a hőségzáró hidegfront.

A front előtt még forróság lesz, a legmelegebb helyeken 37-38 fok is lehet. A legtöbb előrejelző modell 2000-3000 J/kg konvektív hasznosítható energiával számol, ami combos viharokat vetít előre. Mindehhez kellő mértékű szélnyírás és nedvesség is fog társulni, így nagy esély mutatkozik szupercellák kialakulására.

Ezeket nagyméretű, akár 5 cm-t meghaladó jég, felhőszakadás és 90-100 km/órát elérő vagy akár azt is meghaladó erejű széllökések is kísérhetik.

A zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződve vonulnak majd át az országon nyugatról kelet felé, a késő délutáni, kora esti órákra a keleti tájakat is elérik.

A front többfokos lehűlést hoz, szombaton az ország nagy részén már 30 fok alatt maradunk. 

szupercella vihar

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top