nlc.hu
Aktuális

A katasztrófavédelem tanácsai hőség idejére

Hőség: betörhetik az autók üvegeit a tűzoltók, ha gyereket vagy állatot látnak benne

Tilos gyermeket, háziállatot a kocsiban hagyni, akár csak egy percre is.

Mivel a hőmérsékleti csúcs 37 fok fölött is lehet, péntekig az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást is elrendelt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság több dologra is felhívja a lakosság figyelmét. A magas UV-B-sugárzás mellett felhívják a figyelmet arra is, hogy tilos gyermeket vagy háziállatot tartani a kocsiban, ahogy Mukics Dániel szóvivő fogalmaz, „nincs olyan, hogy megállok egy pillanatra, csak veszek egy szendvicset”. Sajnos minden évben beszámolunk tragédiákról, amikor halálesettel végződik a gondatlanság. Tavalyelőtt például egy kunhegyesi ovis halt bele abba, hogy a buszsofőr nem figyelt oda és a gépjárműbe zárta, de előtte is számtalan ilyen történésről írtunk.

 

„A kocsi ilyenkor úgy működik, mint üvegház, néhány perc alatt szaunává válik, akár 75 Celsius-fok is lehet, ami akár halálhoz is vezethet” – figyelmeztetett.

gyerek a kocsiban

Egy percre se hagyjuk a gyereket a kocsiban (Fotó Getty Images)

Emlékeztetett, évről évre előfordul olyan, hogy tűzoltókat azért hívnak ki, mert valaki autóban hagyott egy kutyát, gyermeket, ilyenkor a tűzoltóknak be kell törni az oldalüveget speciális üvegtörővel. „Hívják a 112-t” – tette hozzá Mukics Dániel.

Oldószert, hígítót, alkoholtartalmú fertőtlenítőt sem szabad a kocsiban hagyni, mert ezek a nagy melegben párologni kezdenek, illetve a legkisebb szikrára belobbannak. Nem szabad továbbá öngyújtót, spray-ket, szénsavas üdítőt sem a kocsiban hagyni, ezek is felrobbanhatnak; 

még a PET-palack is gyűjthet össze úgy sugarakat, hogy az tüzet okozzon a járműben.

A társasházaknál légdugó alakul ki, ezért megnő a szén-monoxid kialakulásának veszélye.

A szabadtéri tüzekkel kapcsolatban a szóvivő azt mondta, jelenleg még nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom, mert olyan sok eső esett az elmúlt időszakban. Ha mégis elrendelik, erdőkben, facsoportokban, fásítások 200 méteres körzetében tilos tüzet gyújtani még a kijelölt tűzrakóhelyen is. Az emberek a kertjükben bográcsozhatnak, de a tüzet egy percre se hagyják magára – írja az Infostart.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top