nlc.hu
Aktuális

Újabb részletek a Budapesten elfogott norvég terroristáról

Kiderült, hogyan akart gyilkolni a Budapesten elfogott norvég terrorista

Mint azt az nlc is megírta, elfogtak Budapesten egy férfit, aki a tömeggyilkos Breiviket szerette volna túlszárnyalni. A Budapesten élő norvég férfi több olyan videót tett közzé, amiben arról beszél, hogy az emberek megölését tervezi. A 45 éves férfi a felvételeken elárulta, hogy szeretné túlszárnyalni a 2011-es Anders Behring Breivik által végrehajtott merényletet, aminek során 77 ember vesztette életét. A Terrorelhárítási Központ sajtótájékoztatót tartott kedden a Budapesten elfogott norvég férfi ügyében, aki tömegmészárlásra készült, és elárultak részleteket a férfi szándékairól – írja az Index.

A férfit a budapesti albérletében fogták el június 14-én. A rendőrök a lakásban lévő összes számítástechnikai eszközt lefoglalták. A nyomozók a férfit gyanúsítottként hallgatták ki terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetőzés megalapozott gyanúja miatt, ezután őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatását. A bíróság a férfit szombaton letartóztatta, a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani.

Hajdu János, a TEK vezetője kedden sajtótájékoztatót tartott, és elmondta, hogy a 45 éves férfit külföldi partnerszolgálat jelzése alapján ellenőrizték, majd vették őrizetbe. A férfi különböző internetes platformokon – a Facebookon, Instagramon, YouTube-on – közölte a szándékát, hogy Breiviknél is nagyobb pusztítást hajtana végre.

A TEK vezetője elárulta, hogy a IX. kerületi lakásában fogták el a férfit, aki jártas a közelharcban, és külső megjelenésében is Breiviket utánozta, vagyis leborotválta a haját, szakállt viselt, sőt még a norvég államot is pereli, mivel több bűncselekmény miatt ült már börtönben.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a férfi Magyarország területén tervezett-e bármilyen terrorcselekményt elkövetni. Ugyanakkor leírta, hogy az oslói repülőtéren négy embert akar megölni, úgy, hogy törött üveggel halálos sérülést okoz nekik – közölte Hajdu János, a TEK vezetője, hozzátéve, hogy a férfi már több környező országban is járt. Jelenleg az elmeállapotát vizsgálják.

tek és a norvég terrorista

A TEK felvétele (Fotó: Youtube)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top