nlc.hu
Aktuális

Megszűnik a jótékony kupakgyűjtés

Megszűnik a kupakgyűjtés, kiürülnek a fémszívek

Júliustól már nem lehet kupakgyűjtéssel támogatni alapítványokat, magánszemélyeket.

Országszerte megszűnik a jótékony célú kupakgyűjtés, így ezután több százezer forint kiesést szenvedhetnek el azok az alapítványok, egyesületek, magánszemélyek, akik eddig kupakgyűjtésből fedezték kiadásaik jelentős részét – írja a Napi.hu.

A gyűjtésnek azért lesz vége, mert júniustól egy európai uniós jogszabály szerint minden kupakot rögzíteni kell a palackjához.

Új kupakgyûjtõ szív a Debreceni Egyetem Gyermekhematológiai- Onkológiai klinikája elõtt.

Kupakgyűjtő szív a Debreceni Egyetem Gyermekhematológiai- Onkológiai klinikája előtt (Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

A változás miatt a közterületi kupakgyűjtő szívek sorsa is kérdéses; ezekbe bárki bedobálhatta az összegyűjtött kupakokat, és az adományozott lassan, de biztosan pénzhez jutott. Van olyan kupakgyűjtő szív, amelyikre kiírták, hogy júliustól nem tudnak mit kezdeni a kupakokkal, néhányat pedig már elszállítottak. 

Eddig az összegyűjtött kupakokat hulladékkezelő cégek vették át, és kilogrammonként átlagosan 20-80 forintot fizettek érte. Ahhoz, hogy valaki 100 forintot tudjon adományozni, másfél kiló kupakot kellett összegyűjtenie, ami körülbelül egy hatvanliteres szemeteszsáknyi mennyiség, azaz 500-600 darab kupak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top