nlc.hu
Aktuális

13 éves magyar diákok találtak megoldást az élelmiszeripar egyik nagy problémájára

13 éves magyar diákok találtak megoldást az élelmiszeripar egyik nagy problémájára

Az ötletük nemcsak elméletben állja meg a helyét, hanem gyakorlatban is kivitelezhető. És ezt be is bizonyították!
a holnapert 2023

Sokszor hallani, hogy a jövő a fiatalok kezében van, épp ezért sokan már elcsépelt közhelyként tekintenek a mondásra. Pedig a valóság az, hogy tényleg nagyon sok múlik az ifjabb generációkon, vegyük például Greta Thunberget, aki mindössze 15 éves volt, amikor sárga esőkabátjában a svéd parlament előtt letáborozott, hogy az éghajlatváltozásra hívja fel a figyelmet. És hová jutott? A klímaváltozás egyik legmeghatározóbb hangjává nőtte ki magát, pedig még mindig csak húsz éves.  

De nem is kell ennyire messzire menni szuper példaképekért. A Samsung és EdisonKids által megrendezett Megoldások a holnapért idei kihívásában a nyertes csapat egy alternatív környezettudatos ötlettel állt elő a chipses zacskók felhasználására. A környezettudatosság és a low waste szemléletmód egyre nagyobb szerepet kap itthon is, és úgy tűnik, felnövőben van az a generáció, akik számára ez nem kötelezően ajánlott feladatot, hanem magától értetődő életmódot jelent majd, egy szebb és élhetőbb jövő víziójában. 

Chipses zacskó újratöltve 

Az élelmiszer csomagolások jó része még mindig nem újrafelhasználható vagy lebomló. Olyannyira nem, hogy az egyik legnagyobb környezetszennyezőként tartják számon, hiszen egy műanyag csomagolás több száz év alatt bomlik csak le. Természetesen nem ez az egyetlen, ami gondot okoz, a fémgőzölt chipses zacskók szelektív gyűjtése egyelőre szintén megoldatlan probléma, hiszen nincsen rá bevált újrahasznosítási technológia.  

Adta magát tehát az ötlet, hogy erre megoldás kell, a Napkori Jósika Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola és AMI diákjai tehát összedugták a fejüket és egy zseniális tervvel álltak elő. A 13 éves diákokból – bizony, milyen fiatalok, és milyen eltökéltek – álló csapat azt próbálta kitalálni, hogyan lehetne minél tovább körforgásban tartani a terméket ahelyett, hogy a szemétbe kerülne.  

Elképzelésük szerint az üres csomagolásból környezettudatos tisztítás után hűtőszatyrot vagy melegen tartó zsákot lehetne készíteni, így az újra és újra használható lenne, nem kéne a kukába dobni. Sőt, ennél messzebbre mentek, konkrét prototípusokat dolgoztak ki, ami győzelemre vitte őket.  

A zsűri szerint az upcycling egy nagyon fontos értékteremtő folyamat. Azonban nemcsak a csapat kreációja előremutató a témában, hanem Napkor község összefogása is, akik egy emberként támogatták a diákokat, hogy sikerre vihessék az elgondolásukat. 

A dobogó másik két foka 

Azért a dobogó második és harmadik fokán állóknak sem kellett szégyenkezniük. A második helyre törő békéscsabai Learn-O-bot csapat tagjai modulárisan építhető robotukkal programozást, elektronikát, gépészetet tanítanának gyerekeknek, fiataloknak, felkészítve őket a jövőbeli munkahelyek változó igényeire. 

A harmadik helyet elérő szintén békéscsabai AchetaPro nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint az élelmiszerválság felszámolását tücsökfarmokkal, melyek felhasználásával az emberi fogyasztásra szánt rovarfehérjét állítanák elő. Csak Magyarországon nagyjából 40-50 ezer gyermek éhezik, világszinten pedig milliós számról beszélhetünk. Ötletük, hogy minél több éhes szájat jóllakassanak az érzékenyítés olyan formája, amit nyilvánvalóan a hihetetlenül magas érzelmi intelligencia hívott életre. 

Egy szebb jövőn munkálkodva 

A Samsung mindig kiemelt ügyként kezelte, hogy teret és lehetőséget adjon a fiataloknak, hogy kibontakoztathassák érdeklődésüket és fejlesszék tudásukat. Ennek köszönhetően az idén harmadjára megrendezett versenyen újabb 559, 12-18 év közötti diák döntött úgy, hogy feltalálóként és/vagy ifjú vállalkozóként szeretne bizonyítani. A cég hitvallása, hogy egy technológia akkor jó és hasznos, ha az az emberek életét megkönnyíti. Itt találkozik az elképzelésük a Megoldások a holnapért programmal –már 33 országban indul világszerte –, ahol a diákok pont a technológiát használják fel ahhoz, hogy egy élhetőbb jövőt teremtsenek, ehhez pedig a program szakértőitől minden segítséget megkapnak. 

A hangsúly persze azon van, hogy a csapatmunka keretein belül valami olyannal tudjanak előállni, ami tényleg alapjaiban változtatja meg az emberek életét. Tökéletes példa erre az idei győztes hármas, akik teljesen különböző területeken munkálkodtak, és mégis égető problémákra igyekeztek megoldással előállni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top