nlc.hu
Aktuális

Ne tedd ki a gyerek meztelen fotóját az internetre!

L.L.Junior meztelenül tette ki a kislányát az Instagramra – elmondjuk, mi a baj ezzel

L.L.Junior kirakott a kislányával közös képeket medencézés közben, amelyeken a gyerek meztelen, amivel több szempontból is gond van.

A szülők fotózzák a gyerekeiket minden helyzetben, ami teljesen természetes dolog. Nincs azzal semmi baj, ha anya lefotózza apát, ahogy medencézik a kertjükben a hároméves kislányával, és az is normális, hogy egy gyerek a családi kertben meztelenül csobbanjon, rohangáljon, élvezze a nyarat. Mindezt mi is átéltük, a mi gyerekeink is meztelenkedtek a kertben és pacsáltak a kerti felfújhatós medencében. Az viszont már nem oké, ha azt a meztelen gyereket kiteszi a szülő az instagramra 230 ezer (vagy akár csak 10) követő elé – márpedig L.L.Junior pont ezt tette.

Ez nem egy olyan „rossz az, aki rosszra gondol” helyzet, hanem az a baj a meztelen gyerek internetre pakolásával, hogy nem tudhatjuk, hogy ki látja, ki menti le a gyerekeink képeit. Mivel az internet egy része egy mély pöcegödör, ahol a perverzek és pedofilok tobzódnak, ezért nem tehetjük meg a gyerekeinkkel, hogy csak úgy odavetjük a meztelen képeiket az ilyen emberek orra elé. Arról nem is beszélve, hogy mit fog szólni szegény gyerek, amikor nagyobb lesz, és meglátja, hogy a szülei kirakták a meztelen fenekét az internetre, ország-világ elé.

Nem, még úgy sem oké a dolog, hogy nem látszik konkrétan a gyerek nemi szerve a képeken, mert az erre fogékony embereknek valószínűleg mindegy, és elég, ha csak sejthető a meztelenség ahhoz, hogy lementsék a gyerek képét a saját kis perverz archívumukba.

A szülők nem akarnak rosszat, amikor a fürdőzős, meztelenkedős képeket kiteszik a közösségi oldalakra – biztos, hogy L.L.Junior sem gondolta át alaposan ezt a kérdést, pedig neki még nagyobb figyelemmel kell erre lenni, hiszen rengetegen követik és nyilvános a profilja. Általában csak az vezeti a szülőket, hogy eldicsekedjenek a gyerekeikkel, szépnek vagy mókásnak látják a képeket, és meg akarják osztani az ismerőseikkel. Érthető a szándék, de nem jó a gyakorlat, márcsak azért sem, mert a gyerekeknek is vannak jogaik, amiket két lábbal tiprunk meg, amikor meztelenül kirakjuk őket a nyilvánosság elé – mindegy, hogy hány évesek.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

De ez nemcsak szerintünk van így, hanem a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány oldalán Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő is hasonló érvek mentén figyelmeztet arra, hogy ne rakjunk ki fotókat a közösségi oldalakra a gyerekeinkről: „A darkneten elég masszív pedofilhálózatok vannak, ahova a meztelen, félmeztelen, fürdőruhás, pizsamás, fekvő, kitárulkozó vagy éppen felnőttes pozícióban szereplő gyerek képe egy pillanat alatt felkerül, hogy aztán arra vadidegenek maszturbáljanak. Ez az egyik kockázat.

A másik kockázat az, hogy bármilyen kép alkalmas lehet arra, hogy amiatt egy gyereket cikizzenek, zaklassanak, vagy trollkodjanak vele.

Ez a jelen és a jövő kockázata is. Például az »ötévesen vicces volt Petike, hogy tiszta maszat, ahogy tortát eszik« című kép 15 évesen simán alapja lehet egy online bullying/zaklatási ügynek, ha valaki ráakad a neten.”

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a gyerek a tudta nélkül felkerül a netre, amivel máris íródik a digitális története, miközben el sem érte még azt a korhatárt (13 év), hogy használhatná a közösségi oldalakat. Mennyire kifacsart dolog ez? Már azelőtt kialakul a gyerekről a világban egy kép, egy üzenet, mielőtt egyáltalán tudná, hogy mi az az Instagram vagy Facebook. Egy olyan digitális narratíva, amit semmilyen szinten nem tud kontrollálni. „S végül a »saját gyereked« nem a tulajdonod. Megilleti a magánélet védelme és a biztonság az interneten is” – teszi hozzá Gyurkó Szilvia. Ha semmilyen más érv nem is hat a szülőkre, akkor ezt az egyet legalább bele kéne égetni az agyunkba, hogy ne rakjuk ki a gyerekeket se meztelenül, se ruhában az internetre, főleg ne százezrek elé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top