Aktuális

Macskaeledel jelenti a reményt a koralloknak

A SHEBA® prémium macskaeledel márka valósítja meg a világ legnagyobb korallmentő programját.

Macskaeledel jelenti a reményt a koralloknak
A SHEBA® márka tulajdonosa, a MARS 2019-ben kezdte meg a veszélyeztetett korallzátonyok helyreállítását célzó programját. Ez a világ legnagyobb ilyen jellegű projektje, amelynek célja, hogy 2029 végéig több mint 185 000 m² korallzátony éledjen újra a Föld különböző pontjain.

Hogyan érint ez minket személyesen?

A korallzátonyok a víz alatti ökoszisztéma létfontosságú részét képezik. Pusztulásuk nagy veszélynek tenné ki a Föld ökoszisztémáját, mivel a tengeri élőlények 25%-ának, 4000 fajnak nyújtanak biztonságos otthont és menedéket. Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek, hogy ha a tápláléklánc egyes elemei kipusztulnak, az egész földi élet veszélybe kerülhet. A rendszer, aminek mi is része vagyunk.

Az emelkedő vízhőmérséklet és a fokozódó UV-sugárzás a korallok pusztulását okozza, mert a tengeri növények ennek hatására nagyobb mennyiségű oxigént termelnek, a korallok pedig a túlélésük érdekében kiűzik az algákat menedékükből – ezzel azonban tápanyagforrásukat is elveszítik és a folyamat a korallzátonyok kihalásához vezet. Az emberi tevékenységek, a tömegturizmus, az egyre népszerűbb búvárkodás, az illegális halászat és korallgyűjtés, no és persze a vegyi anyag szennyezések és a hajóforgalom okozta károk is veszélyeztetik a korallzátonyok fennmaradását.

Macskaeledel jelenti a reményt a koralloknakKörnyezetünk megóvása rajtunk is múlik!

Az indonéziai Sulawesi szigetének partjainál a H-O-P-E felirat először 2019-ben jelent meg, elindítva ezzel a veszélyeztetett korallok helyreállítását célzó 10 éves programot. A helyreállításhoz egy hatékony innovatív technológiát, a „zátony-helyreállítási rendszert” használják – egy 90 cm széles, csillag alakú acélszerkezetet, amelyet homokkal és gyantával borítanak be, hogy megvédjék a korróziótól. Ezeket az acélszerkezeteket aztán képzett búvárok a víz alatt összeillesztik és lehorgonyozzák, hogy túléljék a zord körülményeket. Ezáltal egy erős hálózat jön létre, amely befedi a tengerfeneket, és stabil alapot biztosít a mintegy 12-13 000 korall helyreállításához. A SHEBA® azt tervezi, hogy erőfeszítéseit a világ más korallzátonyaira is kiterjeszti, reményt adva nemcsak a korallok, hanem az egész tengeri élővilág számára is a túléléshez. A MARS ezzel a kezdeményezéssel szeretné megmutatni, hogy mindenki tehet olyan lépéseket, amelyekkel hozzájárul környezetünk megóvásához.

Miért fontos ez a SHEBA®-nak?

A hal a macskák egyik kedvenc tápláléka, és fontos, hogy házi kedvenceinket kiváló minőségű élelmiszerrel lássuk el. A korallzátonyok helyreállítása biztosítja a tengeri élőlények sokféleségének fennmaradását, a parti területeken élő közel 500 millió ember élelmiszerellátását, jövedelmét és lakóhelyének megőrzését és a fenntartható jóllétet a következő generációk számára is.

Macskaeledel jelenti a reményt a koralloknakMit tehetsz a tengeri élővilág fennmaradásáért?

Sokat! Bár számunkra távolinak tűnik a tengeri korallok problémája, a szennyeződések, amelyek folyóinkba kerülnek, előbb-utóbb eljutnak az óceánokig. A nyaralás közben a vízparton hagyott szemét, a motoros hajók által kibocsátott szennyező anyagok, a vízbe dobott műanyag palack, vagy a naptejek összetevői mind károsítják a természetes vizek élővilágát. Ha pedig nyaralási úti célod korallok lakta vidékre vezet, erre a pár egyszerű dologra mindenképp érdemes odafigyelni:

  • Ha hajózásra adódik lehetőség, soha ne horgonyozz korallzátonyok felett! Ha mégis megtörténik, ne próbáld erőszakkal felhúzni a horgonyt, inkább lemerülve, kézzel szabadítsd ki.
  • Ne lépj a korallzátonyokra! Sokan növényeknek hiszik a korallokat, pedig állatok, amelyekre ha rálépünk vagy hozzáérünk, súlyos sérüléseket szenvedhetnek.
  • Használj olyan naptejet, amin rajta van a ’reef safe’ vagy a ’reef friendly’ címke, jelezvén, hogy nem tartalmaz a korallokra ártalmas vegyi anyagokat.
  • Kevesen gondolnak arra, hogy a tengerparti üres kagylóhéjak is az ökoszisztéma részét képezik. Ne gyűjts kagylót a parton és ne vásárolj korallból vagy kagylókból készült ajándéktárgyakat!

Az indonéziai HOPE-zátony

A H-O-P-E betűszó volt a szimbolikus kezdete annak a 10 éves programnak, amelynek célja a veszélyeztetett korallok megmentése volt, Indonézia Salisi Besar régióján túl. A helyreállításhoz egy hatékony, innovatív technológiát, az úgynevezett „zátony helyreállítási rendszert” használják – egy 90 cm széles, csillag alakú acélszerkezetet, amelyet homokkal és gyantával borítottak, hogy megvédjék a korróziótól. Ezeket az acélszerkezeteket képzett búvárok a víz alatt összekötik, majd lehorgonyozzák, hogy túléljék a zord időjárási körülményeket. Ezzel egy olyan erős hálózat jön létre, amely a tengerfeneket beborítva mintegy 12-13 000 korall fejlődéséhez biztosít stabil alapot.

A tudósok becslése szerint, ha a világ nem tesz semmit, 2043-ra a trópusi korallzátonyok 90%-a eltűnik világszerte. Ez katasztrofális hatással lesz arra a közel 500 millió emberre, akiknek a korallzátonyoktól függ az élelmiszerellátása, a jövedelme és a lakóhelyének védelme. A probléma megoldásához nagyszabású globális együttműködésre van szükség, a SHEBA® pedig reméli, hogy ezzel a kezdeményezéssel hozzájárul a helyreállítási folyamat felgyorsításához, a korallzátonyok és az állatok jövőjének biztosításához.

A 2017-ben kidolgozott Mars Fenntartható Fejlődési Terv az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak kulcsfontosságú területeivel foglalkozik, és tudományosan alátámasztott, ambiciózus célokat tartalmaz. A következő generációra vonatkozó fenntartható fejlődési tervünk a céltudatos növekedés három, egymással összefüggő pillérét tartalmazza: Egészséges bolygó, Fejlődő emberek és Fenntartható jóllét. A csomagolás fontos szerepével külön fejezet foglalkozik, hogy az érdekeltek jobban megértsék erőfeszítéseinket és ezen a területen elért eredményeinket. Fontos törekvésünk a MARS alapanyagainak beszerzési forrását jelentő régiókban élő közösségek, a munkatársaink, a fogyasztóink és házi kedvenceik életminőségének fejlesztése.

www.shebahopegrows.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top