nlc.hu
Aktuális

Dél-Európában akár 48 fok is lehet a Cerberus nevű hőhullám miatt

Pokoli hőség: Dél-Európában akár 48 fokos forróságot okozhat egy durva hőhullám

Már most is tombol a hőség, de tovább romolhat a helyzet.

A Cerberus nevű hőhullám okoz extrém forróságot Dél-Európában, a hőség a hétvégén tovább fokozódik az Európai Űrügynökség (ESA) előrejelzése szerint. Péntektől kezdve Európa földközi-tengeri országai egyes részein a hőség a 48 fokot is elérheti a régiót sújtó magas légköri nyomású, az antik görög mitológia alvilágának kapuját őrző háromfejű kutyáról, Cerberusról elnevezett rendszer érkezése miatt. A forróságot hozó légköri rendszer Észak-Afrika felől érkezett, írja az MTI. 

A hőhullám sújtotta országok vészhelyzeti intézkedéseket készítettek elő. Athénban és más görög városokban az állami munkahelyeken és számos magánvállalkozásban változtattak a munkaidőn, hogy a legmelegebb órákat elkerüljék, a klimatizált helyeket megnyitották a lakosság számára.

A Cerberust nyomon követő ESA arra figyelmeztet, hogy a hőhullámot Európa északi részei is érezni fogják. „Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban és Lengyelországban komoly hőhullám várható, Szicília és Szardínia szigetén 48 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet” – áll az ESA friss közleményében.

Turisták hűsítik magukat a római Spanyol lépcsővel szembeni szökőkút vizében

Turisták hűsítik magukat a római Spanyol lépcsővel szembeni szökőkút vizében 2023. július 8-án (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci)

A hőmérséklet persze már így is magas, a madridi állatkert lakóit a héten fagyasztott étellel etették, hogy hűtsék a szervezetüket a hőségben. A pandák és a medvék görögdinnyés jégkrémet, a fókák fagyasztott szardíniát, az oroszlánok vödörnyi fagyasztott húst ettek.
 

Olaszországban, ahol már most is több városban vörös riasztás van érvényben, televíziós hirdetésekben szólnak a városlakókhoz, hogy figyeljenek a háziállataikra, és rendszeresen látogassák idős hozzátartozóikat. Egy 44 éves milánói útépítő munka közben összeesett, majd meghalt, a boncolás eredményét még várják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top