nlc.hu
Aktuális

Elszíneződött a Velencei-tó vize

Elszíneződött a Velencei-tó vize, megvan a tettes

Folyamatosan figyelik, hogy mi lehet a változás oka.

Az elmúlt időszakban sokat lehetett hallani arról, hogy emelkedett a Velencei-tó klorofilltartalmának szintje.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója a feol.hu-nak elmondta: kétheti rendszerességgel mérik a vízminőségi paramétereket, és a június 14-én vett minták alapján a klorofilltartalom valamivel magasabb az utóbbi években mért értékeknél. Megjegyezte, általában nem jellemző a magas klorofillkoncentráció, megemelkedése jellemzően eseti jellegű. 

Fesztiválozók strandolnak az EFOTT fesztivál első napján a Velencei-tó melletti Sukorón

Fesztiválozók strandolnak az EFOTT fesztivál első napján a Velencei-tó melletti Sukorón 2023. július 12-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Mint a szakértő elmondta, az elszíneződés egyik oka feltehetően a megváltozott algaösszetétel miatt következett be, de az eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján azonban egyértelműen kijelenthető, hogy kis méretű, úgynevezett pikoalgák elszaporodása és a víz elszíneződése semmilyen vízminőségromlást nem okoz.

„A változás okait folyamatosan figyelemmel kísérjük, és az okokat próbáljuk egyértelműen meghatározni, külső szakértők bevonásával is. Ezek igen sokrétűek lehetnek, hiszen a tavalyi rekordalacsony vízállás miatt a szárazra került parti területek szervesanyag-tartalmának oxidálása, a betorkolló vízfolyások kitisztítása, a dinnyési tórész szárazra kerülése és ismételt elárasztása is szerepelhetnek a kiváltó okok között” – tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top