nlc.hu
Aktuális

Buszvezetői munkaerőhiány

Már a Fülöp-szigetekről toboroznak buszsofőröket egy magyar városba

Ekkora már a munkaerőhiány!
buszvezető,

Az egész országban kevés a buszsofőr, emiatt pedig az alkalmazottak leterheltek  – nyilatkozták az RTL Híradónak az Egységes Közlekedési Szakszervezetnél. Kevés a pályakezdő, és aki mégis buszsofőr lesz, gyorsan lemorzsolódik, vagy magasabb fizetésért külföldre megy. Van, ahol akkora a hiány, hogy külföldről várnak sofőröket: Székesfehérvárra 100 embert toboroz egy Fülöp-szigeteki munkaerőközvetítő cég. Tapasztalt munkavállalókat keresnek, akinek érettségijük van és magasabbak, mint 150 centiméter. 250 ezer forintos fizetést ajánlanak nekik.

A munkaerőhiányt a BKV-nál is érzik: egyszerre 100 buszsofőrt is tudnának alkalmazni. A vállalat egyszeri 500 ezer forintot ad az új munkavállalóknak és az őket ajánló BKV-s dolgozóknak is. Sofőrjeik bruttó 730 ezer forintos átlagfizetést érhetnek el, de ez a bér függ attól is, milyen napszakban és mely napokon dolgoznak. Olyan jelentkezőket is várnak, akiknek egyelőre csak teherautóra vagy személyautóra van jogosítványuk.

A kormány egyszerűsítette a buszvezetői jogosítvány megszerzését, így akarja csökkenteni a munkaerőhiányt. A buszsofőri tanfolyamhoz nem lesz kötelező a teherautó-vezetői jogosítvány, elegendő lesz a B kategóriás is. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top