nlc.hu
Aktuális

Megérkeztek a Fülöp-szigeti sofőrök

Ők azok a Fülöp-szigetiek, akik hamarosan BKV-buszokat vezetnek

Az őket foglalkoztató Arrivabusnál azt mondják, akkora a munkaerőhiány, hogy az üres helyeket a magyar jelentkezőkkel nem tudnák feltölteni.

Megérkezett az a 23 Fülöp-szigeteki sofőr, akik januártól fővárosi buszokat vezetnek. Mint az RTL Híradó riportjából kiderül, a következő 2 hónapban nyelvet tanulnak és megszerzik a munkavállaláshoz szükséges iratokat.

Október elején derült ki, hogy a BKK alvállalkozója filippínó buszsofőröket állít munkába a fővárosi járatokon, így akarják enyhíteni az egész kontinensre jellemző sofőrhiányt. Az őket foglalkoztató ArrivaBus egyik vezetője azt mondja, a sofőrök magyarországi toborzása is folyamatos, de nincs annyi jelentkező ahhoz, hogy hosszú távon megoldhatnák a hiányt, amit a szakma elöregedése okoz.

A jelentkezők többkörös kiválasztási folyamatban vettek részt. Olyanokat kerestek, akiknek legalább 5 éves buszsofőri tapasztalatuk van és jól beszélnek angolul. 

Januártól állnak be dolgozni, addig képzésekre, például magyar nyelvtanfolyamra is járnak majd. „A  leggyakoribb forgalmi helyzetekben lévő magyar nyelvű fordulatokat tudják majd alkalmazni. Tudnak majd az utasokkal olyan szinten kommunikálni, ami legalább a minimális útbaigazításhoz szükséges” – vázolta fel Krsják Attila, az ArrivaBus Kft. kultúra- és elkötelezettség vezetője.

A 23 Fülöp-szigeteki sofőr - Forrása: RTL Híradó (via ArrivaBus videó)

A 23 Fülöp-szigeteki sofőr – Forrása: RTL Híradó (via ArrivaBus videó)

A Fülöp-szigeteki buszvezetők a munkaszerződésük és a hazai szabályok alapján várhatóan 2 évig dolgoznak majd a budapesti járatokon. A magyarországi sofőrökkel azonos fizetést kapnak, ez nagyjából havi nettó 400 ezer forint körüli összeget jelenthet. 

A közeljövőben az épülő üzemekbe, például akkumulátorgyárba is érkeznek vendégmunkások.

Kiemelt fotó forrása: RTL / RTL Híradó (via Arriva Bus videó)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top