nlc.hu
Aktuális

Thai ápolónőket foglalkoztat egy soproni idősotthon

Thai ápolónők a soproni idősotthonban: szorgalmasak, viszont nem beszélnek magyarul

Kiderült, mennyire sikerült a beilleszkedésük, és enyhítik-e valóban a létszámgondokat,
ápolónő,

Immár thai ápolónőket is foglalkoztatnak Sopron legnagyobb idősek otthonában. A munkába állt új gondozónők mosolygósak, türelmesek, szorgalmasak, viszont nem beszélnek magyarul – értesült a Telex

Segítőkészek, de még nem önállóak: mindegyikük egy tapasztalt, szakképzett magyar nővér mellé van beosztva, egyelőre segéderőnek. A thai „kisnővéreknek” nagy a munkafegyelmük – nyilatkozták a portálnak a velük dolgozók. Rendkívül alázatosak, még ahhoz is engedélyt kérnek, ha ki kell menniük a mosdóba. Az viszont még nehézséget okoz, hogy nem beszélik, nem értik a magyar nyelvet. Okostelefonnal és tablettel, illetve azok fordító programjaival próbálnak kommunikálni, az intézeten belül pedig háromnyelvű piktogramok segítik őket a tájékozódásban.

Győr-Moson-Sopronban már nem pusztán munkahelyek, hanem teljes szakmák üresedtek ki. Az egészségügy és az idősápolás az egyik olyan tipikus terület, ahol, aki csak teheti, átmegy a határ osztrák oldalára, és a többszörösét keresi a hazai béreknek. Sopronban amúgy nemcsak szociális területen dolgoznak külföldiek, hanem a szállodákban is. A Fülöp-szigeteki és thai szobaasszonyok mellett már konyhai kisegítőket is foglalkoztatnak.

A thai munkaerőt közvetítő, budapesti székhellyel működő cég a következőkkel indokolta, hogy miért éppen thaiföldieket toboroznak Magyarországra: „Mert nincs még egy olyan nemzetiség, ami ennyire ideális lenne a magyar munkaerőpiacra”. Rendkívül céltudatosak, nagy munkabírásúak és szorgalmasak, jellemzően fiatal koruk óta dolgoznak, rugalmasak, alkalmazhatóak hosszú, illetve esti és éjszakai műszakokban, ünnepnapokon is – sorolták.

A KSH adatai szerint amúgy tavaly 14 százalékkal, 81 ezerrel nőtt a külföldi munkavállalók száma. Többek között nincs elég hegesztő, targoncás, kamionsofőr, de egyszerűbb feladatokat ellátó betanított munkás sem. Így aztán nagy tömegben jönnek ázsiaiak a magyar munkaerőpiacra: toboroznak Fülöp-szigetieket, indonézeket, kazahokat, indiaiakat, kirgizeket és mongolokat.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top