nlc.hu
Életmód

Elfogy a magyar munkaerő a nyugat-magyarországi egészségügyben.

Sopronban már thai ápolók dolgoznak, mert a magyarok leléptek Ausztriába

Ausztriában 1,4 milliós fizetés várja az ápolókat a hazai, tönkretett egészségügy helyett. A thai ápolók egyelőre maradnak.

Számos szakma művelői az itthoni fizetések többszöröséért ingáznak Sopronból Ausztriába, akár naponta is. Emiatt a szociális gondozók úgy elfogytak, hogy a 270 magyar ápoló mellé már 20 thai ápolót is felvettek – írja a Pénzcentrum. A hajléktalanok ellátását, az egészségügyi és szociális alapellátást, valamint az idősotthoni ellátást végző Soproni Szociális Intézmény közleményt is kiadott a helyzetről.

Sopronban már thai ápolók dolgoznak, mert a magyarok leléptek Ausztriába

·         Győr-Sopron-Moson megyében 1,8 százalékos a munkanélküliség,

·         a foglalkoztatotti ráta pedig 79,9 százalék.

·         Az átlagos havi nettó kereset országosan is kiemelkedő 401 ezer forint, de ez is kevés a jó munkaerő megtartásához.

·         Emiatt viszont 14 százalékkal, 81 ezerrel nőtt a külföldi munkavállalók száma egy év alatt.

Ausztria legszegényebb tartományában, Burgenlandban

az átlagos órabér jelenleg 36,38 euró. Ez körülbelül 14 ezer forint, ami a legmagasabb soproni nettó órabér több mint 5,5-szerese.

A bécsi Fridolina gyermekotthon például súlyos és krónikus betegségben szenvedő gyermekeknek és fiataloknak, valamint a családjaiknak nyújtandó mindennapos segítségre keres embert. A sürgősségi esetek felismerése és kezelése, az ápolás, tanácsadás és útmutatás havonta bruttó 3529,47 eurós fizetést plusz némi kiegészítő juttatást ér meg az osztrák munkaadónak, ami közel 1,4 millió forint.

Egy osztrák idősgondozó eközben heti 37 órára bruttó 3091,09 eurós

(1,2 millió forintos) fizet, vasárnapi, piros betűs és éjszakai pótlékkal. Érthető tehát, hogy a Sopron környéki szociális szférában dolgozók egyre kevésbé veszik figyelembe a Belügyminisztériumba olvasztott hazai egészségügy irányítóinak ígérgetését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top