nlc.hu
Aktuális

Megnőtt a bolti tolvajok száma Angliában

“Lopkodási járvány” a briteknél: több lett a bolti tolvaj a súlyosbodó megélhetési válság miatt

Szakértők szerint ez egyfajta túlélési stratégia.
tolvaj

A tavalyi adatokhoz képest 75 százalékkal ugrott meg a bolti lopások száma Angliában – számolt be az Infostart. Az adatok azt mutatják, hogy a britek egyre nagyobb számban lopnak ételt, italt és más alapvető cikkeket (például gyógyszereket és a csecsemők számára fontos cikkeket) a szigetország vezető szupermarketeiből.

A boltok egyik reakciója erre, hogy szigorúbb biztonsági lépéseket vezetnek be. Például a Sainsbury’s-ben vonalkód-leolvasót szereltek az egyik automata kasszasor kijáratához. Itt be kell szkennelni a blokkon található vonalkódot, hogy az ember kimehessen a kapun. A boltok azzal is próbálkoznak, hogy már a tejes flakonok füleire, a húsra és a bébitápszerre is – a pénztáros által lekapcsolható – lopásgátló jelzőt tesznek.

Azt nem lehet tudni, hogy a lopások mekkora arányát váltja ki a kétségbeesés. Egy brit jótékonysági szervezetnél, a Trussel Trustnál azt állítják, hogy tavaly 11 millió britet fenyegetett az éhezés veszélye, mert nem volt elég pénze.

Egyes szakértők szerint ez egyfajta túlélési stratégia: korábban a családra, barátokra hagyatkozhattak, de most ők is küszködnek.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top